Francesc Homs a l'acte de DiL a Tarragona / EFE

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit avui en l'acte final de campanya de Democràcia i Llibertat (DiL) a Tarragona que "quan més petits siguin PSC, PP i C's, més gran serà Catalunya". El líder convergent ha condemnat l'agressió al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, però ha aprofitat per reivindicar que el clima polític i social a Catalunya "està als antípodes dels fets de Pontevedra".

5 dies més, si us plau

Al cap de llista per Tarragona, Ferran Bel, la campanya se li ha fet curta. Bel ha dit considerat que amb 5 dies més "el resultat seria encara millor". Alguns aplaudien, i altres, com les criatures, que les havien fet venir directes de l'entrenament, i encara portaven les vambes de bàsquet i uns pantalons amples, se'l miraven amb cara de circumstàncies.

Les coses deuen anar maldades a les enquestes internes que van elaborant els partits en aquesta última setmana frenètica. L'acte conjunt previst per a demà al matí entre ERC i DiL –i que va avançar El Nacional ahir– va en aquest sentit: cridar al vot, davant una certa por que la cosa no vagi com s'esperava aquest 20D.

La veu seriosa

Davant de "líftings" i les "cuetes", Bel reivindica Democràcia i Llibertat com "la veu seriosa, documentada, la que els hi fa por". El cap de llista per Tarragona considera que aquest no és un nou plebiscit, però alerta que "es faran lectures".

La força del canvi

Des d'un primer moment, els convergents han plantejat les eleccions espanyoles com una segona volta amagada. Un pas necessari per "seguir endavant" amb el procés sobiranista. En aquest sentit, el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat que els últims tres comicis es van guanyar i, per aquest motiu, "cada moment que tinguem una urna a davant l'hem d'aprofitar, i no ens podem permetre fallar".

Mas defensa Junts pel Sí

"Jo em sento profundament orgullós d'haver fet la coalició de Junts pel Sí. Va ser de les millors coses que han passat en aquest país", ha reivindicat Mas, en una clara referència implícita a les declaracions del líder d'ERC, Oriol Junqueras, en què assegurava que gairebé va ser un fracàs perquè la suma de CDC i ERC "mai havia sumat tan poc".

Sobre les negociacions amb la CUP, Mas ha demanat els assistents de no preocupar-se més del compte. "Ja és normal que a Catalunya ens fem les coses difícils", ha assegurat, afegint però que "quan sembla que la troca està més embolicada, trobem la manera de desembolicar-la i tirar endavant".

Condemna de l'agressió

Tant Mas com Homs han lamentat el que ha passat a Pontevedra. No obstant això, Mas ha recordat que amb Rajoy "no tenim gaire afinitat, perquè –ha dit– no ha complert res políticament, ha posat querelles per la via penal i ha fet oïdes sordes al clam de Catalunya"

Els convergents saben com s'hauria reaccionat des de la resta de l'Estat si el fet s'hagués produït a Catalunya en ple procés sobiranista. "Amb tota modèstia vull posar com a exemple el tarannà pacífic de Catalunya", ha dit Homs, una frase que se sumava a la que Mas havia llançat minuts abans: "Aquest país està als antípodes del que ha passat a Pontevedra".

El mal d'Espanya

Per a Homs, el mal és evident. "Ens castiguen per pensar diferent", ha exclamat, davant d'un poliesportiu ple de gom a gom. Homs ha posat de manifest que "la Generalitat, amb un esclop i una espardenya, ha fet més despesa social que ningú". Ciutadans "és el germen de la divisió" ha reblat, recordant que el partit taronja es va originar en l'intent de "liquidar la immersió".