El diari del Quebec (Canadà) Le Devoir ha afirmat que Catalunya és el baluard de la democràcia contra l'extrema dreta. En un article, el periodista Paul St. Pierre ha assegurat que "Espanya té diversos símptomes d'un règim antidemocràtic" i ha explicat que creu que el moviment independentista mereix el suport del Canadà. 

"Espanya té disfuncions democràtiques: té una classe política corrupta (de les pitjors classificades del món), no té independència dels poders judicials, té mitjans controlats, té un servei policial completament controlat per la política, i ha dut a terme actes de repressió a la seva pròpia població", ha sentenciat el rotatiu. D'aquesta manera, Le Devoir ha criticat el "nacionalisme intolerant" de l'Estat Espanyol.

A més, Le Devoir ha criticat amb especial contundència els mitjans de comunicació espanyols, que considera que estan portant a terme una "operació propagandística d'intimidació de Catalunya". El diari afirma que l'executiu de Rajoy està massa a prop dels mitjans i per tant té el poder de controlar aquesta "operació de la por" com si es tractés "d'un càrtel".

Per aquest motiu, el diari considera que el moviment independentista català és una resposta "democràtica i pacifista" al debilitament de la democràcia espanyola. Segons el diari, Catalunya està fent sortir a la llum una "versió molt democràtica del nacionalisme basada en el dret dels ciutadans a decidir" de manera pacífica i modèlica.

"Catalunya mereix el nostre suport. S'ha de posar fi a dècades d'injustícies viscudes pels catalans i reconèixer a un poble que actua de forma exemplar per aconseguir la seva independència", ha conclòs Le Devoir.

Le devoir Carles Puigdemont