"44 messages from Catalonia", aquest és el títol del documental amb el què els cineastes Anna Giralt i Ross Domoney expliquen tot el què ha passat a Catalunya des de l'1 d'octubre fins el 31 de gener, dia en què es va fer públic el whatsapp que el president Carles Puigdemont va enviar al conseller Toni Comín on deia "això s'ha acabat". El documental, sense veu en off, recull 44 missatges de whatsapp que serveixen narrar tots els esdeveniments.

Les imatges comencen amb un text que situa l'espectador. Explica que l'1 d'octubre, Catalunya va celebrar un referèndum il·legal i que malgrat els avisos del Tribunal Constitucional, els catalans van protegir les urnes i van votar. Tot seguit apareix un primer missatge de whatsapp. És de l'àvia Pepa que escriu: "Avui votarem per una Catalunya lliure". La filla li respon: "Estic molt orgullosa. La teva neta s'ha passat tota la nit guardant les urnes". A partir d'aquí se succeeixen una sèrie d'imatge cronològiques de l'1-O: l'helicòpter de la policia nacional sobrevolant la ciutat, l'obertura dels col·legis electorals, els problemes informàtics per registrar el vot, l'alegria per votar i... les primeres càrregues policials. Un nou whatsapp apareix en pantalla. És la filla que després de preguntar vàries vegades a la mare si es troba bé, escriu: "Me'n vaig a l'hospital. Han pegat a l'àvia".

whatsapp documental

L'1-O dona pas als fets que es van succeir després: la proclamació i posterior suspensió de la independència per part del President Carles Puigdemont, la votació del 27 d'octubre, l'aplicació del 155, el bloqueig de les vies de l'AVE, la manifestació a favor de la llibertat del presos, les eleccions del 21 de Desembre i les diferències entre els partits independentistes. 

"44 messages from Catalonia" ofereix tots els punts de vista del conflicte i en ell també s'hi pot veure la manifestació espanyolista del 8 d'octubre i diverses opinions contràries a la independència de Catalunya. Durant el documental apareix també una conversa entre amics. Mentre dos d'ells asseguren que "tenen por" de trobar-se davant d'una "nova guerra civil" i que se senten "estressats", un tercer els respon que malgrat que se'ls estima molt però que "el vostre separatisme de merda, ha creat aquesta tensió".

El documental, que s'ha penjat al diari electrònic 'The Intercept', acaba amb el missatge que el president Carles Puigdemont va enviar al conseller Comín on li deia "que tot s'ha acabat (...) els nostres ens han sacrificat".