Les celebracions del primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre han arribat fins a Canadà; concretament fins a Vancouver. El casal català de la ciutat, va voler commemorar aquesta efemèride "en record a la valentia mostrada pels catalans que van defensar les urnes" i, sobretot, en record "als presos polítics. La celebració la van fer omplint un pont de la ciutat de llaços grocs.

En un missatge a Facebook, el casal català ha compartit unes imatges de la jornada on es poden veure tres persones aixecant uns cartells on s'hi llegeixen lemes com: "Llibertat pels presos polítics catalans. Un referèndum és democràcia no un crim", "Canadà no té presos polítics" i "Trudeau, Canadà i Espanya no són el mateix".

El missatge que va dirigit al primer ministre del CanadàJustin Trudeau, té a veure amb la recent visita del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, al Canadà. Trudeau va recomanar al president espanyol "parlar" com a manera de solucionar el contenciós amb Catalunya. Preguntat per si aconsellava celebrar a Catalunya un referèndum sobre la independència com els del Quebec, Trudeau va indicar que ell havia de respectar les decisions internes espanyoles i les solucions que intentin, i va insistir que "ho han de parlar".