El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha recomanat al president espanyol, Pedro Sánchez, "parlar" com a manera de solucionar el contenciós amb Catalunya. Preguntat per si aconsellava celebrar a Catalunya un referèndum sobre la independència com els del Quebec, Trudeau ha indicat que ell ha de respectar les decisions internes espanyoles i les solucions que intentin, i ha insistit que "ho han de parlar". Amb respecte a la llei i a la Constitució, i, també i al mateix nivell, "a la llibertat d'expressió i als drets humans".

Trudeau s'ha desmarcat d'aquesta manera de tota via repressiva.

"Catalunya és un afer intern delicat i confio en el poble espanyol, i que pugui avançar amb respecte als drets humans, l'Estat de dret, la llibertat d'expressió, i la Constitució", ha indicat en una segona ocasió.

Pedro Sánchez ha coincidit en el gruix de les paraules de Trudeau, que s'ha expressat en francès perquè estaven al Quebec, i ha indicat que resoldran "des de la política el que és un conflicte polític". El president espanyol s'ha mostrat convençut que falta "empatia" en relació amb Catalunya, i ha inclòs en aquesta voluntat les declaracions de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, suggerint l'indult, després rectificades.

El mandatari espanyol ha reconegut que el Quebec és un bon exemple de com els conflictes polítics es resolen des de la política, però ha advertit que cada país té les seves vies.

"Des de la política es pot trobar una solució", ha insistit Sánchez. El president espanyol ha valorat en aquest sentit molt positivament que la conselleria d'Economia pensi participar en una reunió autonòmica sobre finançament. Sánchez no ha entrat en la possibilitat de permetre un referèndum sobre l'autodeterminació, i ho ha circumscrit només a l'autogovern, com en altres ocasions. Ha reiterat davant Trudeau la seva teoria que l'independentisme té una majoria política però no social.