La llei d'amnistia pactada entre el PSOE i els partits independentistes, que ha permès la investidura de Pedro Sánchez amb els vots de Junts i ERC, ha generat una onada de protestes a Espanya, amb manifestacions multitudinàries arreu de l'Estat. A Catalunya, però, els ciutadans la veuen amb bons ulls i un 60% està a favor d'aquesta mesura als represaliats del Procés, segons recull l'últim baròmetre del CEO. Un 31% hi està en contra i un 9% no té clara la seva posició. Amb tot, l'acceptació de la llei d'amnistia, que el PSOE ja va registrar en solitari al Congrés aquesta mateixa setmana, té una acceptació molt diferent entre els votants de cada partit. 

 

Els més favorables són els simpatitzants dels tres partits independentistes, ERC, Junts i la CUP, tot i que des de la formació anticapitalista se l'hagi criticat. Un 94% dels votants de tots tres partits s'hi ha mostrat a favor. Els segueixen els dels comuns. Des de la direcció d'aquest partit i també des de Sumar s'han mostrat molt favorables a aquesta llei per tancar la judicialització del procés independentista i fins i tot la seva líder va presentar la seva proposta en un acte a Barcelona. Així, s'entén que un 83% dels simpatitzants de la formació hi estigui a favor, mentre que un 12% s'hi oposa. El grau d'acceptació, això sí, baixa notablement en el cas dels simpatitzants del PSC. Mentre que el mateix Pedro Sánchez defensa que s'ha de fer "de la necessitat, virtut", un 41% dels socialistes catalans estan en contra de l'amnistia als independentistes, una xifra menor als que en són favorables (49%). 

Les tres dretes, contra l'amnistia

Com no podia ser d'altra manera, els simpatitzants de les tres dretes espanyolistes al Parlament són els més contraris a la llei d'amnistia, però els valors són prou diferents entre els tres partits. Per un costat, un 33% dels de Ciutadans hi estan a favor, mentre que aquesta xifra es redueix al 6% en el cas dels ultres de Vox i el PP se situa en una posició intermèdia, amb un 20% dels seus simpatitzants a favor de l'amnistia. Els tres partits van participar de la manifestació contra la llei a la Plaça Sant Jaume que a Barcelona va reunir unes 6.000 persones, una xifra molt inferior que en altres ciutats de l'Estat, on aquestes concentracions van ser multitudinàries. 

Si ens fixem en el posicionament dels catalans respecte de l'amnistia segons la seva autoubicació en l'eix esquerra-dreta, el CEO recull grans diferències. Els votants d'esquerres (83%) i centre-esquerra (78%) són els més partidaris a aquesta mesura, que al seu torn, ha permès que es reediti el govern de coalició a l'estat espanyol. En canvi, els votants que se situen al centre ideològic queden dividits entre els que estan a favor de l'amnistia (49%) i els que no (40). Són precisament els que també tenen més dubtes (11%), respecte del seu posicionament. En canvi, entre els votants de centredreta el percentatge favorable cau fins a un 43%, una xifra que baixa fins al 30% entre els votants de dretes.