El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) dona una àmplia victòria al PSC en unes hipotètiques eleccions al Parlament en el tercer baròmetre d'aquest 2023, amb entre un 27 i un 31% dels vots i entre 39 i 45 diputats, pels 33 que va aconseguir la formació el 14-F de 2021. Els d'Illa han anat encapçalant els últims baròmetres, però en el de la segona onada d'aquest 2023 els partits independentistes van retallar distàncies amb els socialistes. En aquesta tercera onada, però, la diferència es torna a eixamplar, ja que el CEO dona a ERC entre 29 i 34 diputats, amb un resultat similar al que va obtenir en les darreres eleccions, quan en va obtenir 33, mentre que Junts s'allunyaria dels republicans amb entre 19 i 24 diputats, lluny dels 32 que té ara al Parlament.

grafica CEO BOP3 parlament Laura Cercós
Resultats: Foto: Laura Cercós

Si en els darrers baròmetres Junts havia tingut una tendència ascendent (el juliol el CEO li va donar entre 25 i 30 diputats), aquesta ha quedat frenada tot i que el partit independentista es manté com a tercera força. Les enquestes per a aquest baròmetre es van fer entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre, durant les negociacions d'ERC i Junts amb el PSOE per a la llei d'amnistia. L'acord de socialistes i republicans va arribar dijous 2 de novembre, i amb els juntaires una setmana més tard, el 9.  Amb aquests resultats, Salvador Illa podria governar amb coalició tant amb ERC com amb Junts. En el cas d'una unió amb els d'Oriol Junqueras, la suma de diputats arribaria als 79 en el cas de la forquilla més alta i de 68 en la més baixa, superant la majoria absoluta. Un pacte de PSC amb Junts tindria 69 diputats en la forquilla més alta, però no arriba a la majoria absoluta amb la més baixa, quedant-se en 58. 

L'independentisme ja no suma

La forta baixada de Junts no es tradueix tampoc amb una millora dels resultats d'ERC ni de la CUP. De fet, els anticapitalistes també veurien reduïda la seva representació al Parlament, passant dels 9 escons que va obtenir el 2021 a un màxim de 8 i un mínim de 4. La formació es troba en plena refundació després d'obtenir molt mals resultats tant a les eleccions generals com a les municipals. Si la darrera legislatura ha estat marcada per una majoria absoluta de l'independentisme al Parlament, amb 72 diputats de 135, que va permetre la investidura del president Aragonès el 2021, amb els resultats que marca el CEO aquesta quedaria esborrada de la cambra catalana: en el cas de la forquilla més alta, ERC, Junts i la CUP en sumarien 66; en la més baixa només 52. 

Si fa quatre anys Vox va irrompre al Parlament amb 11 diputats (ara ja només són 10, ja que un es va donar de baixa del partit), i el PP va quedar relegat al grup mixt amb només 3 escons, segons el CEO els d'Alejandro Férnandez superarien els ultres d'Ignacio Garriga. Concretament, els populars multiplicarien per quatre els resultats del 2021 en el pitjor dels casos, amb 12 diputats, i arribarien als 17 en la forquilla més alta. Per contra, Vox es quedaria amb entre 6 i 9. Tot i que des de Ciutadans asseguren que el seu ressorgiment tindrà lloc en les pròximes eleccions al Parlament, el resultat del CEO anul·la les seves esperances, esborrant-los de la cambra catalana i quedant-se sense representació. 

Després d'aconseguir conservar els set diputats que tenien al Congrés dels diputats en les passades eleccions generals tot i el gran augment del PSC, els comuns també aconsegueixen millorar els resultats al Parlament de Catalunya, segons el baròmetre del CEO. Els de Jéssica Albiach compten ara mateix amb 8 diputats a l'hemicicle, que es veurien incrementats fins als 14 en el cas de la forquilla més baixa i 10 en la més baixa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!