Una dona resident a Catalunya ha pogut localitzar i trobar-se amb les seves dues filles adolescents a Ceuta, després que les menors entressin aquests dies per la platja del Tarajal juntament amb altres milers de marroquins.

Les noies, de 13 i 14 anys, vivien al Marroc des de poc després de néixer amb el seu pare, que va morir el 2018. Aquests últims dies les nenes havien avisat a la seva mare que havien entrat a territori espanyol. La mare va viatjar de Catalunya fins a Ceuta i va acudir a la Prefectura Superior de Policia per explicar la seva situació. 

L'actuació dels policies va permetre identificar les menors en un breu espai de temps i, un cop comprovada la documentació aportada per la mare -uns documents d'identitat de quan eren nadons-, així com la veracitat del seu testimoni, li van fer entrega de les seves filles de forma temporal.

Ceuta ofereix un telèfon per les famílies 

Aquest no és l'únic cas de familiars que busquen els seus fills i filles. En els últims dies, diverses famílies han penjat imatges a les xarxes per tal de localitzar-los. Per aquest motiu, el govern de Ceuta ha informat que, els afectats, s'han de posar en contacte amb Servei de Protecció a la Infància de la Ciutat al telèfon 956 51 24 13

Segons el testimoni d'algunes d'aquestes famílies, els seus fills van arribar a la ciutat autònoma "enganyats" i sense el seu consentiment. Molts asseguren que els hi van prometre assistir a un partit de futbol o a una excursió. Ara, demanen la col·laboració de la població per tal de poder reunir-se amb ells. 

Acordada l'acollida de 200 menors que ja eren a Ceuta

El futur de la resta de menors, però, és encara més incert. De moment, el govern espanyol i les comunitats han acordat l'acollida de 200 menors que ja eren a Ceuta. La proposta de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s'ha formulat en la reunió extraordinària del Consell Territorial de Serveis Socials. Aquests menors ja tenen una situació "legal, escolar i sanitària" per Ceuta, per la qual cosa estan en disposició de ser traslladats "immediatament" amb el suport de la Direcció General de Drets de la Infància i l'Adolescència. 

Segons ha explicat Belarra, aquesta acció facilitarà poder atendre adequada els menors que acaben d'arribar a ciutat autònoma. Ha subratllat que el pes de la crisi no pot recaure únicament en Ceuta i que "el conjunt del país" ha de ser solidari en "atenció sempre a l'interès superior dels menors".

 

Imatge principal, immigrants arribats a Ceuta des del Marroc / EFE