L'exministre del PP Rafael Catalá admet ara que "relaxar tensions" per part del govern espanyol hauria ajudat per evitar la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Aquestes declaracions de Catalá formen part del documental El dilema. Crónica de dos rupturas, que es va emetre aquest diumenge a la nit al programa Salvados de La Sexta. El programa estava dedicat a l'última setmana d'octubre, que inclou la DUI al Parlament i l'aplicació del 155.

L'exministre de Justícia va ser un dels negociadors del govern espanyol que va mantenir diverses converses amb Santi Vila per persuadir-lo perquè el govern de Puigdemont accedís a convocar unes eleccions i oblidar-se de la DUI, una condició per no aplicar l'article 155. Uns dies abans de la declaració d'independència, el ministre Catalá va dir que "convocar eleccions no era suficient per aturar el 155".

Per aquest motiu, Catalá admet ara que "en aquell moment de negociacions alguna relaxació de tensió hauria ajudat". Tot i això, es justifica indicant que "van ser moments molt tàctics, de matisos, era molt difícil anticipar una posició oficial sense saber oficialment que passava".