L’Assemblea encara la setmana decisiva en la renovació dels seus òrgans directius sense que ni Jordi Sànchez ni Liz Castro confirmin si optaran a la presidència de l’entitat.

L’actual president, Sánchez, i la candidata més votada a les eleccions al secretariat, Castro, són dos dels noms que representen les dues ànimes enfrontades de l’ANC. Malgrat que hores després de fer-se públic el resultat de la votació, la mateixa Castro apostava per superar les divisions i “mirar cap al futur”, caldrà veure si, un cop tancat el procés electoral, és així.

Com ja va passar a les eleccions del 2015, la candidata més votada ha estat Liz Castro, amb 4.071 vots. En segona posició hi ha Jordi Sànchez amb 4.005, seguit d'Antonio Baños amb 3.752 i Quim Torra amb 3.705.

Unitat

“Nosaltres som 77 persones, som un equip tots junts; jo em sento molt afalagada pels resultats i és un gran honor que la gent em tingui aquesta confiança”, ha afirmat Castro per després negar que hi hagi dos blocs enfrontats.

Tot i així, els candidats de l’anomenat “sector crític” amb Sànchez són majoria al nou secretariat però no tenen prou força per imposar cap canvi. El president ha de ser escollit per majoria de 2/3 i els noms vinculats al corrent crític amb Sànchez no sumen més de 52. 

El camí passa pel consens entre els 77 membres del secretariat. Al centre del debat públic hi ha la independència política de l’ANC però, en aquest cas, hi ha un altre factor que condiciona la possibilitat d’entesa o de treball en equip: la mala relació entre Sànchez i Castro.

Campanya amb turbulències

Dels 25 secretaris nacionals escollits aquest dissabte, una quinzena van subscriure un article crític amb l'equip de Jordi Sànchez i en què reclamaven l'independentisme cívic. A banda de Liz Castro, també el signaven Quim Torra, Antonio Baños o Jordi Calvís, que amb Torra va viure un dels moments més polèmics quan la Junta Electoral va excloure'ls, i va rectificar després, com a candidats.

Tot plegat, ha fet que alguns socis tinguin la percepció que la transversalitat de l'entitat està en perill per la superposició d'interessos personals i polítics, tal com van denunciar en El Nacional membres del secretariat sortint.  

Calendari  

El nou secretariat es constituirà i presentarà públicament el proper dissabte dia 21 de maig i en el mateix moment cessaran automàticament en les seves funcions els membres de l’anterior secretariat. Una comissió organitzarà la primera trobada oficial del nou Secretariat i l’ordre del dia que inclourà la votació del president i vicepresident de l’entitat.