El ministre d'Universitats, Manuel Castells, s'ha sumat a les opinions d'altres companys seus del Consell de Ministres i de partit i descarta un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Castells ha afirmat en una entrevista a Onda Cero que "ara com ara és impossible" perquè el dret a l'autodeterminació "no hi cap" actualment a la Constitució espanyola, com va defensar la setmana passada al Congrés el president espanyol Pedro Sánchez.

El màxim responsable d'Universitats sosté que "no existeix aquesta possibilitat en la mesura en què calen tres cinquenes parts per canviar la Constitució" i "ni el PSOE ni el PP estan a favor d'un canvi d'aquest abast". En tot cas, ha considerat que "potser" els partits polítics poden canviar de posició, però opina que en el cas del Partit Popular és "totalment improbable" i que "amb què un partit amb aquesta representació no vulgui introduir cap modificació" al text constitucional, ja es fa molt difícil.

Castells admet que "el dret d'autodeterminació existeix al món", però pregunta "respecte a què i a qui". En aquesta línia, ha manifestat que "clarament ni en la legislació europea ni en la internacional ni en l'espanyola, en aquest moment i referent a Catalunya pot haver-hi un dret d'autodeterminació".

Taula de diàleg: "acords i conciliació"

Manuel Castells ha defensat la taula de diàleg com un espai per "arribar a acords i conciliar". Per al ministre d'Universitats, "ja n'hi ha prou d'amics i famílies trencades" perquè "viure en democràcia suposa viure amb les regles d'un Estat de dret, definit per una Constitució". En conseqüència, demana treballar "en el marc que tenim i no sortir-nos-en", donat que "portaria a més conflicte".

Malgrat això, Castells està convençut que "tot a la vida es pot solucionar parlant" i ha carregat contra "l'estratègia de pals" que va seguir el govern de Mariano Rajoy. "Va ser un immens error, l'opinió internacional sempre ha estat molt simpàtica amb Espanya i hi ha hagut un canvi d'actitud", ha afegit el ministre. En canvi, amb la concessió dels indults, el titular d'Universitats creu que l'Estat ha aconseguit tornar a despertar la "simpatia internacional" per apostar pel camí de la "conciliació i el diàleg".

En sintonia amb altres membres d'Unidas Podemos

Les declaracions de Manuel Castells sobre el referèndum, ministre que cobreix la quota d'En Comú Podem a l'Executiu de Pedro Sánchez, se sumen a les paraules ja expressades per Irene Montero, ministra d'Igualtat, o Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común al Congrés. Per la seva banda, Montero va dir el mateix que ha fet aquest dilluns Castells, i és que "ara com ara, el referèndum d'independència no pot ser".

Per l'altra, Jaume Asens va asseverar recentment a TV3 que "malauradament no es donen les condicions per fer un referèndum" i que cal "ser realistes i no enganyar la ciutadania". Per argumentar-ho, sosté que "la correlació de forces és molt desfavorable a aquest escenari". Qui no s'ha volgut mullar sobre la solució que s'ha de plantejar a la taula de diàleg és Yolanda Díaz, vicepresidenta tercera del govern.

 

Imatge principal: Manuel Castells, en una sessió de control al Senat. Europa Press.