La ministra Irene Montero ha indicat que "un referèndum d'independència a Catalunya ara, no, però d'aquí a un temps ja ho veurem". Montero ha fet aquestes declaracions en una entrevista a RAC1 dos dies després de la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

L'opinió del president espanyol sobre el referèndum és diferent de la de la dirigent de Podemos. Aquest dimecres, el president espanyol va dir davant el Congrés que "no hi haurà referèndum d’autodeterminació excepte que aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts del Congrés. El PSOE mai no acceptarà aquesta mena de derivada”. Així ho va prometre als qui puguin tenir "reserves" cap a la mesura de gràcia (els indults).

Irene Montero ha assegurat que amb el conflicte entre Catalunya i l'Estat "s'està avançant" i ha demanat que "es deixi treballar el diàleg" i que "busquem acords i solucions a la crisi territorial".

Podemos, que sempre s'ha mostrat favorable a un referèndum acordat amb l'Estat, "no ha renunciat al referèndum, tot i que ara no té prou suport, com sí que tenen altres solucions que es poden treballar a la mesa de diàleg", ha explicat la ministra d'Igualtat.

En la línia dels comuns

Per la seva banda, el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, creu que ara mateix no es donen "malauradament" les condicions per fer un referèndum d'autodeterminació i aposta per prioritzar una votació sobre l'acord que surti de la mesa del diàleg. En una entrevista a 'Els Matins de TV3', Asens creu que cal ser "realistes i no enganyar la ciutadania". Això no vol dir, segons ha afegit, renunciar a un referèndum d'autodeterminació, però ha apuntat que ara mateix la correlació de forces és "molt desfavorable" a aquest escenari. D'altra banda, ha rebutjat posar terminis a la taula de diàleg argumentant que posar dates "genera estrès i expectatives que poden ser contraproduents".

Preguntat sobre quin hauria de ser l'acord de la taula de diàleg per sotmetre a votació, Asens no ha volgut entrar en detalls dient que és "prematur", ja que la represa d'aquest marc de negociació no és fins al setembre.

I sobre el fet que l'Advocacia de l'Estat no actuï en el cas del Tribunal de Comptes sobre l'acció exterior de la Generalitat, el portaveu d'Unidas Podemos ha dit que és el que li toca fer i que es pot interpretar com un "gest", ja que "a vegades fer el que toca fer costa molt". En aquest sentit, ha recordat que l'Estat no és part afectada en aquest cas i que està fent "el que li toca per llei".

 

Foto principal: La minsitra Irene Montero / Europa Press