Les eleccions catalanes del 14-F estan atraient tots els peixos grossos dels partits i els comuns no són una excepció. Després que aquest matí entrés en campanya el vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias, aquesta tarda ho ha fet el ministre d'Universitats, el sociòleg Manuel Castells, qui ha promès "a llarg termini" una universitat pública i "enterament gratuïta".

"Tothom diu que la universitat és molt important, però després ningú la defensa. La Generalitat ha tallat els recursos en aquests últims anys. La política dels comuns a llarg termini és la d'una universitat pública enterament gratuïta, igual com ho és la sanitat o l'educació superior", ha reivindicat. "Sense ciència no hi ha productivitat, salut, defensa de la vida. Sense la ciència no hi ha cultura", ha dit.

En clau més electoral, la candidata Jéssica Albiach ha insistit en un missatge que ha anat repetint durant tota la campanya: "A les eleccions del 14-F també ens juguem si anem cap a la decadència o tornem a ser líders en recerca i innovació". "Estic segura que la millor versió de Catalunya encara està per arribar. Nosaltres la farem possible", ha promès.

En la mateixa línia que el PSC, Albiach ha qualificat l'última dècada -governada per CiU, Junts pel Sí, i JxCat i ERC- de "perduda". "En el cas de la recerca i la innovació tenim una inversió de l'1,5%, i nosaltres volem arribar al 3%. Així és com es pot crear una economia amb valor afegit i amb feina de qualitat", ha explicat. "Tenim un model productiu desfasat. Això ens afebleix. Si no ens actualitzem, en uns anys seguirem sent una economia de sol i platja mentre altres països s'emporten el nostre talent", ha afegit.

Monarquia com anticiència

A l'acte també hi ha participat Gerardo Pisarello, actual secretari primer de la Mesa del Congrés dels Diputats, qui ha celebrat que la candidatura estigui encapçalada per una dona. "Una economia moderna, amb valor afegit, només es pot fer tenint en compte els valors del feminisme. Per això és un plaer que la nostra candidatura l'encapçali una dona com la Jéssica Albiach", ha lloat.

Incidint també en aquesta crida a donar suport a la ciència, Pisarello ha afirmat que "ser republicà és que no ens agradin els monarques", i que la monarquia "és anticientífica". "Sense la ciència i la innovació, no hi ha solució democràtica per un país", ha reforçat Pisarello, ressaltant també que tant Podemos com els comuns han fet "un esforç molt gran per tenir una política fiscal progressiva".

Tot i aquests esforços que ha esmentat Pisarello, Podemos continua compartint govern a Espanya amb el PSOE, partit que sempre ha vetat les comissions d'investigacions de la monarquia i que va cooperar en la marxa de l'Emèrit als Emirats Àrabs Units.