La investigació sobre els abusos en el si de l'Església catòlica continua donant els seus fruits i van sortint a la llum nous casos que les víctimes no s'havien atrevit a denunciar fins ara. És el cas de dos homes que quan eren nens van estudiar a l'abadia del Valle de los Caídos durant la dictadura de Franco i van ser abusats sexualment per part de sis monjos, tal com ells mateixos han denunciat al diari El País. Són Antonio Arévalo, que va estudiar a l'abadia entre 1959 i 1962, quan tenia entre 9 i 11 anys; i també José G, que hi va viure entre 1967 i 1971, quan tenia entre 10 i 14 anys. Tots dos van viure a l'internat per nens que formen part de l'escolania i que estudien al monestir, un modus operandi que encara segueix sent el mateix avui, al rebatejat com a Valle de Cuelgamuros. 

Només un dels dos ha explicat ja el seu cas a la comissió d'investigació que ha engegat el Defensor del Poble, mentre l'altre assegura que té la intenció de fer-ho en els pròxims dies. Tots dos eren fills de republicans i van entrar a aquest internat perquè cantaven bé i, després de la guerra, era de les poques oportunitats que tenia per escolaritzar-se. Ara, han tornat a aquest espai emblemàtic del franquisme on van ser víctimes de la pederàstia de l'església per a poder contar el seu testimoni a aquest mitjà. Antonio Arévalo, explica El País, va ser abusat per un monjo, però en coneix a altres quatre als que va veure agredint altres infants o que sap que ho van fer perquè li ho van explicar els seus companys. Dècades després de ser abusat, s'ha atrevit a contar el seu cas després de veure que altres homes també s'han atrevit a fer-ho en els últims mesos: "Vaig tenir les meves primeres experiències sexuals amb deu anys amb els monjos", explica, mentre assenyala com a agressor a Albino Ortega, que va morir el 1980.

Agressors amb noms i cognoms

Segons detalla, era famós perquè fabricava un licor en una destil·leria que tenia al monestir, on portava els nens i els hi feia beure una copa de la beguda alcohòlica. En el seu cas, el va tocar i el va masturbar. "Jo no li agradava gaire, li agradaven més els nens grassonets i amb dos companys meus va anar més enllà". A més, també era el seu monjo confessor, però feia als nens asseure's damunt ell i els tocava. Árevalo reconeix que això va fer que es deixés de confessar, cosa que era un problema perquè combregava sense haver-se confessat: "Això em torturava perquè creia que estava en pecat mortal". A banda d'Ortega, també posa el focus sobre un altre monjo que ja ha mort i del qual no en diuen el nom: "Et posava la mà sobre l'espatlla i et començava a tocar. Et tocava els genitals per sobre la roba i t'agafava la mà i se l'emportava als seus. Era un pederasta". Aquests van ser els dos monjos que van abusar d'ells, però en senyala tres més que haurien fet el mateix amb altres companys. 

En el cas de José, ell assenyala al monjo T.B, que encara es viu i va deixar l'abadia el 1975, l'any de la mort de Franco i des de fa 50 anys fa de sacerdot a Madrid. En aquest cas, era un dels vigilants i un dia el va convidar a la seva cel·la amb l'excusa de mostrar-li un segells. Llaors, li va abaixar la bragueta i el va començar a tocar, intentant masturbar-lo. El nen es va enfadar i va marxar de l'habitació, mentre el monjo li demanava que no ho expliqués als seus pares. També sap que no és l'únic que ha patit el mateix i el diari El País va localitzar el seu abusador, que ha negat en rotund aquestes acusacions.