El Parlament de Catalunya ha constituït aquest dimarts la comissió d'investigació sobre pederàstia a l'església. Aquesta comissió, impulsada per tres partits d'esquerres com els comuns, la CUP i Esquerra Republicana, investigarà els abusos a menors dins el si de l'Església catòlica a Catalunya. En la comissió no hi participaran ni C's ni Vox. La vicepresidenta primera del Parlament amb funcions de presidenta, Alba Vergés, ha donat per constituïda "per quòrum suficient" la comissió d'investigació, malgrat l'absència dels portaveus dels grups de Ciutadans i de Vox.

Alba Vergés ha recordat que la Mesa del Parlament, després d'escoltar el criteri de la junta de portaveus, va acordar el passat 3 de maig que la taula de la comissió es compondria únicament d'una presidència assistida per un lletrat amb funcions de secretari de la comissió a l'efecte d'estendre l'acta de les sessions. Un cop constituïda la comissió, el segon punt d'ordre del dia ha estat la ratificació de la presidència, que ocuparà el grup parlamentari En Comú Podem, representat per la diputada Susana Segòvia i que ha estat avui ratificada per assentiment dels grups presents en la sessió constitutiva. En la seva intervenció, Susana Segòvia ha dit que la comissió s'ha constituït "amb una mica de retard" atès que el debat i la votació corresponents s'havien dut a terme el mes d'abril passat.

Aquesta comissió va ser impulsada pels comuns, CUP i Esquerra. L’objectiu que fixaren els tres grups parlamentaris és aclarir l’abast dels fets, depurar-ne les responsabilitats i obrir un procés d’acompanyament i de reparació a les víctimes d’aquesta violència sexual contra joves i infants. També es vol aclarir les actuacions d’aquestes institucions, especialment les educatives o de lleure, davant de casos de pederàstia; analitzar-ne les dades disponibles, avaluar la intervenció de les administracions públiques i també les mesures per prevenir agressions sexuals, protegir-ne els menors i fer recomanacions en clau de polítiques públiques i jurídiques.

Feia temps que diferents associacions i col·lectius reclamaven que s'investiguessin en profunditat els abusos que durant dècades s'han produït dins el si de l'església a Catalunya. A escala estatal, no s'ha aconseguit impulsar cap comissió d'investigació al Congrés dels Diputats, però la cambra sí que va aprovar el passat mes de març que una comissió independent d'experts vinculada al Defensor del Poble investigui els abusos sexuals a menors en el si de l'Església catòlica. Amb l'aprovació, el Congrés va tirar endavant per primera vegada la creació d'un instrument per esclarir els abusos sexuals en institucions religioses. La investigació estarà liderada pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, de la mà d'una comissió independent d'experts. En aquesta comissió hi participaran víctimes d'abusos i membres de la mateixa Església.