Finalment, ha tirat endavant. El Congrés dels Diputats ha aprovat que una comissió independent d'experts vinculada al Defensor del Poble investigui els abusos sexuals a menors en el si de l'Església catòlica. La proposició no de llei del PSOE i PNB ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris menys Vox, que hi ha votat en contra. ERC, EH Bildu i Unidas Podemos han acabat votant a favor de la iniciativa, tot i que n'havien registrat una de paral·lela per investigar-ho en una comissió parlamentària. Per la seva banda, el PP també ha donat suport a la proposta. Una proposta a la qual es van oposar d'entrada, perquè no volien que se centrés únicament en els abusos en institucions religioses. Amb tot, la PNL s'ha aprovat en votació aquest dijous amb 286 vots a favor, 51 en contra i dues abstencions. Amb l'aprovació, el Congrés tira endavant per primera vegada la creació d'un instrument per esclarir els abusos sexuals en institucions religioses.

La investigació estarà liderada pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, de la mà d'una comissió independent d'experts. En aquesta comissió hi participaran víctimes d'abusos i membres de la mateixa Església. La iniciativa ha rebut finalment el suport d'ERC, EH Bildu i Unidas Podemos després d'haver arribat a un principi d'acord amb el PSOE, que ha acceptat dotat d'un "marc normatiu" a la comissió que li permeti "poder obligar" l'Església a "cooperar". Alhora, el pacte implica que les víctimes que ho desitgin puguin comparèixer en el Congrés (probablement, a la comissió de Justícia). "Hem passat del 'no' al 'sí'. Avui per nosaltres és un dia important en la lluita contra la impunitat dels abusos a menors a l'Església perquè finalment hi haurà llum i taquígrafs, no hi haurà comissió opaca, hi haurà protagonisme del Congrés, no serà un simple pegat", ha explicat el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, el català Jaume Asens.

La iniciativa s'aprova sense canvis

Tanmateix, el portaveu del PSOE en el Congrés, Héctor Gómez, ha indicat que la iniciativa s'ha aprovat sense canvis. "S'aprovarà en els termes que està redactada la iniciativa. Aquesta és la voluntat que vam manifestar des del primer moment per respecte i garantia de discreció per les víctimes que s'han vist afectades per la terrible situació que han viscut", ha dit abans de la votació. De fet, els nacionalistes bascos han admès que no han participat en la negociació amb les tres formacions que havien presentat una alternativa a la investigació que proposen. El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, s'ha mostrat molest i ha assegurat desconèixer l'acord. "No en tinc ni idea, és la primera notícia que tinc. Amb nosaltres no s'ha negociat res, no s'ha comentat res i tampoc ho ha fet el PSOE", ha expressat abans que es votés la iniciativa.

Per la seva banda, el PP ha votat finalment a favor. Anteriorment, havien presentat una esmena que no va ser acceptada. Dimarts passat van demanar que s'investiguessin tots els abusos, no només els que han tingut lloc en institucions eclesiàstiques. La proposta va ser rebutjada, de manera que aquest dijous la diputada popular Macarena Montesinos ha manifestat que no pot entendre la decisió. "No hi ha actitud més menyspreable que quan les administracions públiques i els governs responsables guarden un còmplice i eixordador silenci. Una vegada més, queda en evidència la doble vara de mesurar habitual de l'esquerra, que és el sectarisme", ha criticat. Igualment, el seu grup ha acabat donat suport a la iniciativa.

Angel Gabilondo, Defensor del Pueblo   Europa Press

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo / Europa Press

Junts, crític amb la proposta

El diputat del PDeCAT Genís Boadella ha destacat que al seu grup li sembla "bé" encarregar aquests treballs al Defensor del Poble, amb una comissió independent d'assessorament, i que es "posi llum i taquígrafs en un informe amb les degudes conclusions i les degudes recomanacions". Més crític s'ha mostrat el diputat de Junts per Catalunya Josep Pagès i Massó, que ha afirmat que cal "anar a màxims" i que no entén "perquè el PSOE s'entesta a passar la pilota al Defensor del Poble quan és possible acordar la creació d'una autèntica comissió de la veritat".

La parlamentària de Ciutadans Sara Giménez ha assegurat que "a ningú li sorprendrà" que el seu grup doni suport a la iniciativa. "Els liberals som pràcticament l'únic grup d'aquesta cambra que donem suport sempre, i en qualsevol cas, al fet que s'investigui, es jutgi i es condemni qualsevol delicte d'abús sexual, ja sigui en centres de menors tutelats a Balears, València i la Comunitat de Madrid o en l'entorn de l'Església", ha manifestat. Finalment, el portaveu de Vox, José María Sánchez, ha declarat que la proposta és relativa a "una qüestió de la gravetat moral més grossa, com és la dels abusos sexuals en la infància i l'adolescència, que no ha de ser objecte d'un tractament polític en el pitjor dels sentits". És per això que el partit d'extrema dreta és l'unic que hi ha votat en contra, perquè "els comportaments criminals han de ser jutjats pels jutges". Confien en el fet que l'estudi encarregat per l'Església catòlica "repari íntegrament" les víctimes que no hagin estat reparades pels tribunals.