El delegat del Govern català a Àustria, Adam Casals, ha denunciat al diari Der Standard que el govern espanyol s'ha "erdoganitzat". Segons el delegat, l'executiu de Mariano Rajoy, amb la seva resposta al cas català, ha perdut l'oportunitat de ser "democràtic segons els estàndards de l'Europa Central" i, en canvi, ha optat per "erdoganitzar-se", en referència al president turc, Recep Tayyip Erdoğan. 

Casals també denuncia en aquest diari que els catalans viuen actualment un "menyspreu i una violació de drets fonamentals i civils". A més, es mostra convençut la Policia espanyola i la Guàrdia Civil "confiscarà amb violència les paperetes i les urnes de les escoles" el proper 1 d'octubre. 

Davant d'aquest escenari, el delegat del Govern es pregunta com pot ser que un fet així tingui lloc “en un Estat que des del 1986 forma part de la Unió Europea". "Tenim encara l’esperança que la Unió Europea entengui que necessita protegir els ciutadans quan són atacats pel seu propi país", manifesta Casals, assegurant que només estan en perill els drets fonamentals dels catalans, sinó també els dels espanyols i de tots els dels ciutadans de la Unió Europea. 

En l'entrevista al diari austríac Der Standard, Casals assegura que si finalment s'assoleix la independència, "Rajoy serà el responsable de perdre Catalunya per sempre". En aquest sentit, el delegat assegura que els catalans no se senten estimats per Espanya.