El Casal Català de Brussel·les ha lamentat aquest divendres el cessament de Marina Borrell i Falcó com a directora de Relacions Exteriors de la Generalitat per part del govern espanyol, després de l’acte a la delegació del Govern a Brussel·les on va participar el conseller  Lluís Puig. El Casal ha defensat que va "decidir lliurement" que el conseller intervingués a l'acte dedicat a Manuel de Pedrolo.

“Ho vam decidir lliurement pel fet que essent ell conseller de Cultura el juliol de 2017, precisament va decidir la celebració dels actes de l’Any Pedrolo”, expliquen. “Aquesta iniciativa espontània va ser interpretada en uns termes polítics que se'ns escapen i amb unes conseqüències que lamentem profundament per les persones afectades”, afirma la presidenta del Casal Roser Maresma.

Tot i que Falcó era a l’acte de la Setmana Catalana de Brussel·les on va parlar Puig, aquest va intervenir a petició de la presidenta del Casal Català -que organitzava l’acte cultural juntament amb la delegació-, que de forma improvisada li va cedir la paraula. Per la seva banda, el conseller va accedir i va parlar-hi durant prop de dos minuts, després que ho fessin Falcó i Maresma.

L'executiu encapçalat per Mariano Rajoy ha pres la decisió en virtut de l'aplicació de l'article 155, segons ha anunciat en roda de premsa aquest matí el portaveu Íñigo Méndez de Vigo.