Amb el PP de nou atrapat per l'extrema dreta de Vox, aquest cop a Castella i Lleó, Pablo Casado ha iniciat l'enèsim gir al centre. Davant l'enrenou creat, el dirigent estatal ha volgut fixar clarament les línies vermelles en la governabilitat: "Tenim límits per a pactar i acordar. Els nostres principis són les nostres condicions, i no hi renunciarem mai. Qui vulgui pactar amb nosaltres, els haurà de respectar". És el mateix posicionament expressat pel candidat Alfonso Fernández Mañueco, que vol intentar governar en solitari. En canvi, la madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha avalat un hipotètic pacte entre els populars i la formació de Santiago Abascal.

No ha mencionat directament Vox, però el discurs ha ressonat com el que va pronunciar en el debat de la moció de censura de Vox, ara fa un any i mig. Davant del comitè executiu del PP, Pablo Casado ha donat tot el seu suport a Mañueco: "Ha demanat un govern fort en solitari amb pilars ferms i sense espases de Dàmocles. I té tot el nostre suport per a tirar-lo endavant amb els nostres principis: la igualtat, la integració autonòmica i la cohesió territorial". Casado ha reivindicat que el PP és el "centredreta espanyol" i "l'alternativa al populisme i radicalisme d'esquerra i dreta".

 

El líder estatal del PP, com ja va fer a la moció de censura, s’ha desmarcat del discurs extremista de Vox: “Nosaltres no acceptem el col·lectivisme que busca dividir les persones pel color de la seva pell, el seu gènere, el seu accent o la seva orientació sexual. Nosaltres no acceptem el revisionisme constitucional, ja sigui en contra de les comunitats autònomes, les diputacions, la monarquia o la justícia independent”. I ha enviat un avís a la formació de Santiago Abascal: "Hi ha qui està més preocupat per substituir el PP. Mai passarà".

L'oferta de Sánchez

Alfonso Fernández Mañueco va guanyar les eleccions de Castella i Lleó el passat diumenge, però va quedar en mans de l'extrema dreta de Vox. Això ha obert un fort debat a tot arreu. El mateix presidenciable del PP ha assegurat avui que vol governar en solitari i ha avisat que no hi haurà "retrocessos". Fins i tot alguns alcaldes socialistes d'aquesta comunitat, com el de Valladolid, han plantejat una abstenció per evitar l'entrada dels ultres a la Junta. Avui aquesta qüestió ha aparegut a la sessió de control al Senat. Ha estat amb un cop d'efecte del president Pedro Sánchez: si volen l'abstenció, que els populars trenquin absolutament tots els pactes amb la formació de Santiago Abascal.

Vox no es mou

Santiago Abascal ja ho va avançar durant la nit electoral, després de pujar d'un a tretze procuradors a les Corts: volen estar presents en el nou govern castellanolleonès. I no es mouen d'aquests paràmetres. Fonts de la formació d'extrema dreta insisteixen que no baixen de les seves peticions, que ells volen entrar al nou executiu que es formi. "Arribarem fins al final amb les nostres reivindicacions. Si cal repetir eleccions, que es repeteixin", asseguren aquestes mateixes fonts.