Alfonso Fernández Mañueco va guanyar les eleccions de Castella i Lleó el passat diumenge, però va quedar en mans de l'extrema dreta de Vox. Això ha obert un fort debat a tot arreu. El mateix presidenciable del PP ha assegurat avui que vol governar en solitari i ha avisat que no hi haurà "retrocessos". Fins i tot alguns alcaldes socialistes d'aquesta comunitat, com el de Valladolid, han plantejat una abstenció per evitar l'entrada dels ultres a la Junta. Avui aquesta qüestió ha aparegut a la sessió de control al Senat. Ha estat amb un cop d'efecte del president Pedro Sánchez: si volen l'abstenció, que els populars trenquin absolutament tots els pacte amb la formació de Santiago Abascal.

Dos dies després de les eleccions a Castella i Lleó, Pedro Sánchez també ha confrontat amb el PP, que li ha posat els resultats dolents del PSOE damunt la taula. "El problema és que si un parla com Vox, fa política com Vox i actua com Vox, al final la gent acaba abandonant la mala còpia i es queda amb l'original", els ha dit. Davant la petició d'abstenció dels populars, verbalitzada pel portaveu Javier Maroto, el dirigent socialista els ha desafiat: "Si volen l'abstenció del PSOE, expliquin als ciutadans per què volen aquesta abstenció. Perquè si expliquen que la ultradreta és un perill per la democràcia, potser ens podem entendre". I ha reblat: "Faci una cosa prèvia, a aquells que estan pactant amb la ultradreta a Madrid i fora de Madrid, diguin-los que trenqui els acords amb la ultradreta".

"Nosaltres no som culpables ni responsables dels acords que mantenen amb la ultradreta a Múrcia, Madrid, Andalusia i molts llocs", ha insistit Sánchez. Ha avisat que, si acaba havent-hi un govern del PP i Vox, "qualsevol retrocés comptarà amb la resposta contundent i ferma, dins la legalitat, del govern d'Espanya".

 

Ayuso en la seva línia

Aquest mateix dimarts, el candidat a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco, ha defensat que vol un govern en solitari i ha intentat deslligar-se de Vox: "Si algú pensa que el PP farà un sol pas enrere en defensar la igualtat social, laboral, d'oportunitats, entre homes i dones, s'equivoca". El dirigent castellanolleonès ha avisat que no acceptarà "xantatges de les províncies". En canvi, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso s'ha pronunciat en uns altres termes: avalant un hipotètic pacte amb la formació d'extrema dreta. Preguntada per aquesta qüestió, Ayuso ha demanat a Mañueco que "busqui amb altres el que ens uneix i que no ens importi el que pensa l'esquerra dels nostres pactes".