El debat ja està ben obert. El president castellanolleonès i candidat a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco, ha aconseguit guanyar les eleccions d'aquest diumenge, però al mateix temps ha quedat en mans de l'extrema dreta de Vox. Des de Gènova volen evitar com sigui un govern de coalició amb els ultres, que exigeixen cadires de la Junta, i el mateix Mañueco no tanca la porta a cap possibilitat. Però a l'altra banda del tauler també hi ha moviment. Avui mateix, l'alcalde socialista de Valladolid, Óscar Puente, s'ha mostrat partidari d'una abstenció dels socialistes per a facilitar la investidura i impedir tenir Vox a les institucions. Però des de Ferraz de moment han descartat aquest extrem.

En unes declaracions a "títol personal", l'alcalde de la capital de Castella i Lleó ha demanat "fer una reflexió profunda a nivell de partit". En aquest sentit, ha assegurat que cal "oferir aquesta alternativa", la d'una abstenció dels 28 procuradors del PSOE perquè el PP "no caigui en braços" de l'extrema dreta, en "coherència" amb el que ha defensat sempre el partit. Óscar Puente ha alertat sobre la "perillositat" del discurs de Vox i que aquest acabi entrant en governs com el de la Junta de Castella i Lleó. "Com a mínim hauríem d'intentar-ho", ha conclòs el dirigent socialista.

En canvi, des de Ferraz hi han tancat la porta. Aquest migdia, el portaveu de l'executiva del PSOE, Felipe Sicilia, ha rebatut que aquesta pregunta "ja l'ha respost el mateix PP", que "ha dit que no té cap problema en parlar amb Vox". El dirigent socialista ha assegurat que a Castella i Lleó hi ha una sola alternativa al govern del PP i Vox, que és un govern liderat pel PSOE (segona força), que necessàriament hauria de ser facilitat pels populars (primera força).

Aquest mateix diumenge a la nit, després de l'escrutini, el president en funcions Alfonso Fernández Mañueco va anunciar que obriria una ronda de contactes amb tots els partits, de major a menor representació, començant pel PSOE. El dirigent conservador va defensar que vol “dialogar amb tots” per a formar un govern “de tots i per a tots”, que sigui “fort”, “eficaç”, “estable” i “sense l’amenaça constant de mocions de censura”. No obstant això, els socialistes van descartar llavors aquest escenari.

Gènova intenta evitar Vox

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha deixat clar aquest dilluns que la direcció del partit no és partidària de formar un govern de coalició amb Vox a Castella i Lleó, perquè al seu entendre "les experiències de governs de coalició no han portat més estabilitat ni prosperitat a Espanya, sinó tot el contrari". En entrevistes a Antena 3 i Onda Cero, García Egea ha apuntat que malgrat que el PP no disposa de majoria absoluta a Castella i Lleó "és el moment que Mañueco pugui governar sense lligams, però comprometent-se amb un programa cert i amb un rumb fix". Cal recordar que el PP va convocar aquestes eleccions amb la intenció de governar en solitari, però a les eleccions van obtenir només 31 procuradors, 10 per sota de la majoria absoluta (41). Així, és imprescindible el suport de la ultradreta per tornar a governar a la regió.