Pedro Sánchez ha d'anar a Brussel·les a fer respectar la justícia espanyola. Això és el que ha reclamat Pablo Casado aquest dijous també des de la capital europea. Aprofitant que el president del govern espanyol assisteix a la reunió del Consell Europeu avui i demà, el líder estatal del PP li ha demanat que pressioni els seus socis i impulsi l'extradició del president a l'exili Carles Puigdemont, que "es passeja per països europeus sense que el Govern d'Espanya faci res, gairebé posant espelmes perquè no l'extradeixin".

En declaracions als mitjans de comunicació abans de la cimera dels populars europeus, el cap de l'oposició ha avançat que ell mateix demanarà suport per extradir Puigdemont a la resta de membres del PPE. En aquest sentit, Casado ha aprofitat per relacionar-ho amb els 10 anys de la fi d'ETA i el moviment de l'esquerra abertzale: "Crec que Sánchez ha d'anar al Consell Europeu a dir que la justícia espanyola és independent, però que mereix el respecte de la resta de països, que és la tasca que vam fer nosaltres per il·legalitzar Batasuna". I ha reclamat al president espanyol que digui la veritat i confessi que "no té cap altre pla que mantenir-se al poder de la mà dels seus socis radicals".

Dit això, el dirigent conservador també ha parlat de les paraules d'Arnaldo Otegi, que assegurava que, si permetia l'alliberament de 200 presos d'ETA, EH Bildu estava disposada a votar favorablement els pressupostos de l'Estat. Novament, Casado ho ha considerat "inacceptable" i ha posat el focus sobre La Moncloa, que ha negat cap mena de contrapartida en aquest sentit. Com ja va fer ahir en la sessió de control al Congrés, li ha reclamat que "trenqui" amb l'esquerra abertzale. "La moderació, l'europeisme i la socialdemocràcia no es pacten amb partits que justifiquen l'assassinat de 850 innocents, ni amb secessionistes que reneguen de la unitat europea ni amb comunistes ni populistes", ha reblat el dirigent conservador.

La Moncloa nega cap contrapartida

Instants abans de les declaracions de Pablo Casado, qui ha parlat ha estat Isabel Rodríguez, portaveu del govern espanyol, que ha reiterat que ni poden ni plantejaran l'excarceració de presos d'ETA per obtenir el suport d'EH Bildu als pressupostos de l'Estat. La dirigent socialista ho ha deixat clar: "El nostre marc és la llei" i "fem front a la negociació pressupostària pensant només en els beneficiaris, que són els ciutadans". Rodríguez ha recordat que aquest govern té "l'autoritat moral i legítima de representar unes sigles que en els moments més durs van estar al territori".