El gest d’Arnaldo Otegi no té precedents: l’esquerra abertzale reconeixent el dolor causat per ETA i assegurant que no s’hauria d’haver produït mai. Fins i tot ho van celebrar així des del PSOE i Unidas Podemos, amb l’exlehendakari Patxi López al capdavant. Però des del govern espanyol moderen aquest aplaudiment, com també ho fa el lehendakari Íñigo Urkullu. Des de La Moncloa sostenen que el gest és “insuficient” i que han d’anar “molt més enllà”, passant “de les paraules als fets”. En canvi, quan es pregunta pel terrorisme d’Estat, pilotes fora.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu Isabel Rodríguez ha estat l’encarregada d'aigualir-ho. En primer lloc, ha expressat “respecte i record a les víctimes d’ETA”, que no oblidaran mai. En segon lloc, ha subratllat que avui és un dia per a “celebrar” que fa deu anys “la democràcia va derrotar ETA”.  Finalment, en tercer lloc, ha qualificat d’”insuficient” la declaració de l’esquerra abertzale.

“Hauria de demanar perdó i passar de les paraules als fets”, ha reclamat la portaveu del govern espanyol, que també ha exigit que “condemnin quan es produeixen homenatges a condemnats etarres”, en referència als polèmics ongietorris.

Un contrast amb les paraules que sortien ahir des de Ferraz. Malgrat les preguntes i repreguntes de la premsa a Madrid, Patxi López va voler subratllar que, per primer cop, l'esquerra abertzale ha "reconegut que la violència va ser un error". L’exlehendari i nou secretari de memòria del PSOE va felicitar-se perquè "per fi hi ha un reconeixement de les víctimes", i ho va comparar amb un comunicat "detestable" de fa tres anys, on parlaven de "víctimes col·laterals" del conflicte basc

Ara bé, Isabel Rodríguez també ha estat preguntada per l’entrevista d’Otegi a Catalunya Ràdio, fent referència al reconeixement de les víctimes del terrorisme d’Estat dels GAL. La portaveu ja ha rebut la pregunta negant amb el cap, i ha esquivat la qüestió: “Segurament hi hagi persones en aquest país que no volen que avui celebrem que fa deu anys vam derrotar la banda terrorista ETA. No entraré en declaracions”.

Pel que fa als pactes que han arribat i puguin arribar amb EH Bildu al Congrés dels Diputats, la portaveu espanyola ha rebatut les crítiques: “Pot haver-hi discrepàncies ideològiques, però s’ha de respectar tota la voluntat del poble espanyol i que obté representació parlamentària”.

Reunió amb el primer ministre belga

El que tampoc no aclareixen des de La Moncloa és què va parlar ahir Pedro Sánchez amb el primer ministre de Bèlgica Alexander de Croo ahir a Madrid. Preguntada sobre si van abordar la situació del president Carles Puigdemont, Rodríguez no ha respost. S’ha referit simplement a les paraules públiques del mandatari belga “reconeixent el camí que estem abordant de diàleg i retrobament” emprès per Pedro Sánchez.