Les decisions del Tribunal Suprem en la causa del procés ja no agraden tant al Partit Popular. Després que aquest dimarts el jutge Manuel Marchena hagi autoritzat la llibertat d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva per a la constitució de les Corts la setmana que ve, Pablo Casado ha criticat durament la mesura. Segons ha denunciat el líder del PP, els dirigents independentistes venen a “humiliar les institucions espanyoles”.

“Avui ens hem assabentat que els polítics presos colpistes vindran a humiliar les institucions espanyoles a prendre l’acta”, ha criticat el líder conservador en un acte aquest dimarts a Aranjuez (Madrid). En aquest sentit, els ha exigit que només puguin “jurar o prometre el seu càrrec per la Constitució i pel rei d’Espanya”, i que per contra no s’accepti cap “formalisme que tracti d’ocultar aquesta lleialtat a la legalitat”.

Justament per evitar que “vinguin amb el furgó policial simplement per humiliar el parlament espanyol”, Casado ha defensat que Ana Pastor continuï sent la presidenta del Congrés. Ha dit que és “la millor, la més preparada, la que té més capacitat de dialogar, la que té més fermesa contra els populistes i els nacionalistes”. Ha desitjat que “si tant diàleg volen” que facilitin la seva reelecció “en una legislatura molt complicada” i amb un parlament molt fragmentat.

Aquest dimarts al migdia el Tribunal Suprem ha autoritzat la sortida de Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva perquè assisteixin a les sessions constitutives del Congrés dels Diputats i el Senat, que tindran lloc el proper dimarts 21 de maig. Mentrestant, les Corts espanyoles ja preparen el dispositiu per rebre els presos electes.