Mentre al govern espanyol es barallen, a l'oposició tenen les idees molt clares. El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha advertit a l'executiu de Pedro Sánchez que anirà "fins al final" a la Unió Europea per obligar-lo a mantenir la reforma laboral. "Més enllà de les pressions i de tot allò que es digui, arribarem fins al final a les institucions europees perquè la reforma laboral es mantingui. És absolutament essencial", ha assegurat aquest dilluns en el XXIV Congrés de l'Empresa Familiar celebrat a Madrid.

En aquest context, Casado ha insistit en el fet que la Comissió Europea ha deixat molt clar un dels condicionants que ha fixat per poder rebre els fons europeus: "Les modificacions de les lleis laborals s'han de fer d'acord amb el diàleg social", tot tenint en compte el criteri de la patronal i dels "empresaris". A més, ha defensat que aquesta mena de lleis han d'incloure "flexibilitat en el mercat de treball perquè es creï ocupació i no se'n destrueixi". "Aquesta flexibilitat laboral és el contrari del que està fent el govern espanyol, incrementant els costos de contractació sense cap mena de consens en el salari mínim", ha afegit.

 

Tornar al reformisme

Davant del mig miler d'assistents a un dels fòrums empresarials més importants de l'estat espanyol, el líder del PP també ha argumentat que la reforma laboral del seu partit va ser clau per crear tres milions de llocs de feina després de l'anterior crisi econòmica i per reactivar els ERTO com a escut laboral davant de la pandèmia.

En aquesta línia, Casado ha exigit al govern espanyol que mantingui la reforma laboral i que tiri endavant més reformes, ja que està "a temps d'anar pel bon camí del reformisme, la moderació, l'europeisme, el diàleg social de veritat i els consensos amb l'oposició i les autonomies". Aquest reformisme que esmenta "no només és possible, sinó que és necessari i urgent": "És el sistema operatiu de les democràcies liberals i acumula molts anys sense posar-se en marxa".

La dreta, contra la derogació

Per la seva banda, Ciutadans ha defensat una posició similar a la del PP. La líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha criticat que les úniques notícies d'Espanya que arriben a Brussel·les siguin sobre les "baralles" en el si del govern espanyol al voltant de la derogació de la reforma laboral, així com sobre "l'infame" acord pel "repartiment de càrrecs" dels òrgans constitucionals.

"No hi ha pitjor escenari per Espanya. Quina imatge!", ha lamentat Arrimadas. Per contra, ha insistit en el fet que l'estat espanyol s'hauria de centrar en treballar de manera unida davant reptes com la inflació, l'increment dels preus dels béns bàsics o el desabastiment de materials. "Quina confiança genera Espanya en el moment en el qual més seriositat hem de demostrar?", s'ha demanat la líder de Cs quan ha exigit a Sánchez que no deixi la batuta econòmica del país en mans d'Unides Podem, ERC o EH Bildu.

pablo casado congres sessio control - EFE

El líder del PP, Pablo Casado, intervé al Congrés dels Diputats davant de Pedro Sánchez / Efe

Així, Arrimadas ha argumentat que cal una reforma laboral "cap endavant" i no "cap endarrere", que "és el que vol l'ala radical del govern espanyol". La líder de la formació taronja també ha criticat que no és necessària una derogació de la reforma per "tornar a la del PSOE anterior, que també era un desastre".

Davant dels rumors que assenyalen un pacte de govern entre el PP i Vox després de les pròximes eleccions generals, el partit d'ultradreta ha exigit a Casado més duresa en la seva estratègia. "A Gènova 13 hauran de triar si segueixen sent una fotocòpia barata del PSOE o s'uneixen a l'alternativa patriòtica. Ningú amb agenda progressista arribarà a la Moncloa amb els vots de Vox", han assegurat a Twitter.

 

 

Imatge principal: El líder del PP, Pablo Casado, al XXIV Congrés de l'Empresa Familiar celebrat a Madrid aquest dilluns / ACN