El programa Sense ficció de TV3 ha emès aquesta nit el documental 1-O, cas obert, un treball d’investigació que ha intentat donar resposta als grans interrogants que encara avui hi ha en relació a l’1 d’octubre.

Un alt funcionari del govern espanyol ha revelat, mantenint l'anonimat, que l'operatiu es va plantejar malament des d'un inici per diferents raons: descoordinació, manca d'estratègia i, sobretot, l'error de donar la responsabilitat a Pérez de los Cobos, un coronel de la Guàrdia Civil vingut de fora que va acabar manant el general del cos responsable de Catalunya. Una font dels Mossos ha assegurat que aquell 1 d'octubre Pérez de los Cobos va decidir compartir només amb la Secretaria d’Estat la informació que rebia dels tres cossos policials i que ell personalment havia pactat redistribuir-la entre tots. Per la seva banda, Ramón Cosío, portaveu del sindicat de policia SUP, considera que el coronel "no era la persona" adequada.

El documental també se centra en l'altra cara d'aquell dia: què va passar al Palau de la Generalitat? Des de Lledoners, el conseller Jordi Turull detalla com es van assegurar que les forces de l'estat espanyol no impedissin el sistema de votació. Aproximadament 140 persones anònimes van ajudar de forma voluntària i l'operatiu informàtic no es va fer des del centre de telecomunicacions CTTI: "Hi havia una xarxa paral·lela que funcionava amb una antena que vam posar al terrat del Palau de la Generalitat el mateix dissabte dia 30", declara Turull.

Els 50 minuts de reportatge comencen amb el president Carles Puigdemont a Waterloo que recorda aquells dies viscuts "en un clima bèl·lic que formava part de l'estratègia del pànic i la intimidació que l'estat va desplegar". I es mostra convençut que l'estat espanyol, "en matèria de repressió, mai deixa res a la improvisació".

El documental també ha donat veu a altres actors polítics i socials d'aquells dies com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i de l'Hospitalet, Núria Marín; el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu; l'exconseller Santi Vila o el síndic Rafael Ribó, entre d'altres. Ha estat sorprenent la declaració de l'aleshores portaveu al Parlament del Partit Popular Xavier García Albiol, que ha confirmat que la ministra de Defensa María Dolores de Cospedal va venir a Barcelona per viure l'1 d'octubre in situ. Un detall que desconeixia el govern català presidit per Carles Puigdemont.

El documental també ha analitzat les pressions internacionals que el govern espanyol va rebre per aturar les càrregues, qui va ordenar les càrregues, per què es van aturar i per què van fer-se precisament en els col·legis on hi havia més mitjans de comunicació.

1-O, cas obert és un documental produït per Magnolia juntament amb ElNacional.cat i dirigit pel periodista d'aquest diari Iu Forn.