El cas del magistrat del Tribunal Constitucional, Fernando Valdés, detingut aquest dimarts per presumpte cas de violència de gènere, arribarà al Tribunal Suprem. La titular del jutjat d'instrucció 7 de Majadahonda (Madrid), especialitzada en violència sobre la dona, veu indicis d'un presumpte delicte de maltractament en l'àmbit familiar, recollit en l'article 153 del Codi Penal, i ha acordat elevar-lo al Suprem.

Com que Valdés és aforat, només el Suprem pot investigar-lo. Per això, la magistrada ha decidit enviar a l'alt tribunal les diligències sobre la detenció de Valdés, de 75 anys, la matinada de dimarts per un suposat cas de violència de gènere. 

El magistrat en qüestió va ser detingut per la Guàrdia Civil al seu domicili de Majadahonda (Madrid) després que els veïns avisessin d'una forta discussió. L'incident ha estat identificat com un cas de presumpta violència de gènere del qual hauria estat víctima la seva esposa

El magistrat va quedar en llibertat aquell mateix dia, després de passar a disposició judicial.

En llibertat per "l'estat de salut i l'edat"

Valdés, magistrat del TC des de 2012 a proposta de PSOE, va ser arrestat dimarts passat per agents de la Guàrdia Civil al seu domicili de el municipi madrileny de Majadahonda i va romandre unes hores detingut, per passar després a disposició de l'esmentat jutjat.

Aquell mateix dia, el jutge va posar en llibertat el magistrat al·legant el seu estat de salut i l'edat del magistrat, així com la situació de l'epidèmia sanitària derivada de la pandèmia de coronavirus.

El TC, en defensa del magistrat

El Constitucional va emetre un comunicat aquell mateix dia apel·lant a respectar el dret fonamental a la presumpció d'innocència del magistrat "mentre continuï el procediment judicial en curs". De la curta nota feta pública, se'n desprenia que el tribunal no té previst per ara prendre cap mesura al respecte.

Valdés és el segon jutge del TC implicat en un presumpte delicte flagrant després que el juny de 2014 va ser detingut Enrique López, interceptat per una patrulla de Policia municipal i encausat per un delicte contra la seguretat viària. López va dimitir immediatament com a magistrat del Tribunal Constitucional però en l'actualitat és conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid.