El magistrat del Tribunal Constitucional Fernando Valdés ha estat detingut per la Guàrdia Civil al seu domicili de Majadahonda (Madrid) a causa d'un incident de presumpta violència de gènere del qual hauria estat víctima la seva esposa aquesta matinada, segons avança El Español.

Segons afegeix el mitjà citat, la detenció de Valdes només ha pogut deure's a que els agents han apreciat que s'estava produint un presumpte delicte flagrant, atesa la seva condició d'aforat pel seu càrrec en el TC. El jutge detingut ha passat a disposició d'un Jutjat de Violència de Gènere, però el cas haurà de ser remès al Tribunal Suprem, també a causa del seu aforament.

Fernando Valdés Dal-Ré, de 75 anys, és un dels quatre membres del Constitucional que haurien d'haver estat renovats fa un any, quan va acabar el seu mandat. Catedràtic de Dret del Treball, va ser elegit jutge del TC pel Congrés el 2012 a proposta del PSOE.

La detenció ha provocat que el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, ha interromput les seves vacances. Segons fonts del TC citades per El Español, la Guàrdia Civil s'hauria personat al domicili de Valdes alertats per veïns, que haurien denunciat una forta discussió.

Tot i la detenció, Valdés ja ha estat posat en llibertat després de declara davant del jutge, segons han informat a Efe fonts judicials. La magistrada del jutjat d'instrucció número 7 de Majadahonda ha decidit posar-lo en llibertat per la seva edat avançada, 75 anys, el seu estat de salut i la situació d'alerta sanitària a causa del coronavirus.

Segon jutge del TC detingut

Valdés és el segon jutge del TC implicat en un presumpte delicte flagrant després que el juny de 2014 va ser detingut Enrique López, interceptat per una patrulla de Policia municipal i encausat per un delicte contra la seguretat viària. López va dimitir immediatament com a magistrat del Tribunal Constitucional però en l'actualitat és conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid.