El primer dia del tercer grau o semillibertat dels presos polítics catalans ja ha provocat la reacció de la dreta espanyola. El primer en manifestar-ho ha estat el Partit Popular, que considera d'"autèntic privilegi la condició que tenen, que ha trencat el principi d'igualtat davant la llei" respecte els altres empresonats. Per això, han anunciat que "denunciaran davant de qui faci falta" perquè se'ls retiri el tercer grau ja que els titllen de "persones que han abusat i han comès un delicte institucional" i centren el discurs en la figura, especialment, del president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

A banda de la denúncia, el PP també insisteix perquè la fiscalia general de l'Estat asseguri que es respecta el principi de legalitat i aquests compleixin les penes de presó "conforme el que va dictar el Tribunal Suprem i les seves premisses generals". L'anunci l'ha fet el conseller de justícia del PP a la Comunitat de Madrid, Enrique López.

De "cop d'estat" i "el major atac a la democràcia" espanyola defineixen el referèndum de l'1 d'octubre, per davant del terrorisme o els fraus fiscals i la corrupció política. Des del mateix compte oficial del partit s'han fet ressò de les paraules de López. Tot i reiterar que el tercer grau "trenca amb el principi d'igualtat", el vídeo, de poc més d'un minut, en cap cas justifica per què es trenca amb aquest principi. Cal recordar que el partit, ara liderat per Pablo Casado, sempre ha reiterat el respecte a les ordres i al que dicta la justícia. En aquest cas, però, han decidit fer una excepció.