La notícia de les cartes que el presos polítics catalans han enviat als líders europeus ja ha començat a córrer per alguns mitjans de la premsa internacional. Un dels primers en publicar la notícia a la seva pàgina web ha estat el New York Times, fent-se ressò d'un teletip de l'agència Reuters.

"Quatre líders separatistes catalans empresonats en vaga de fam han enviat cartes a més de 40 líders europeus aquest dilluns per protestar contra el que consideren maltractaments pels tribunals espanyols", arrenca la notícia, anunciada aquesta tarda per la portaveu dels presos, Pilar Calvo, des de Madrid.

El text recorda que "la disputa" entre el govern català i l'espanyol "ha empitjorat en les últimes setmanes" i parla de les manifestacions independentistes convocades per aquest divendres a tot Catalunya. També expliquen la denúncia dels presos contra els tribunals espanyols acusant-los de "demorar indegudament les seves demandes d'apel·lació per evitar que apel·lin a nivell europeu".

"Un total de nou líders catalans estan a la presó en espera de judici pel seu paper en l'intent fallit de la regió de separar-se d'Espanya l'any passat", descriu el text, recordant que, si són condemnats, "s'enfronten a dècades a la presó".