Ester Capella ha enviat dues cartes, una a la ministra de Justícia i l'altra al president del Consell General del Poder Judicial, demanant que s'obri una investigació pel cas dels correus privats de jutges espanyols les setmanes prèvies i posteriors a l'1 d'octubre en què expressen odi i animadversió cap als independentistes catalans i anomenen "colpistes" o comparen amb els nazis els promotors del referèndum d'autodeterminació, els presos polítics catalans i els exiliats. 

La consellera de Justícia al·lega que es tracta "d'evidents injúries, insults i mostres d'odi per motius ideològics, que no deixen cap marge per a la indispensable imparcialitat del poder judicial.

Ester Capella afegeix que aquest tipus de casos "danyen encara més la reputació i la confiança de la ciutadania en la justícia espanyola". 

 

 

Al president de tots els jutges, Carlos Lesmes, la consellera de Justícia li demana obrir una investigació per identificar els jutges i magistrats autors dels missatges ofensius i traslladar el cas a la Comissió de Disciplina. Ester Capella insta a Lesmes a apartar els afectats de les "causes oportunes" i tramitar les sancions previstes per aquests casos. I després de mostrar el respecte per la feina de la gran majoria de jutges, Capella diu a Lesmes que "té la seva reputació en les seves mans".