La inconformitat amb l'ordre territorial de l'Estat espanyol no és quelcom que molesti només l'independentisme català, basc i gallec. També des del País Valencià, les Illes Balears i els territori de 'la España vaciada' sorgeixen partits i moviments que busquen revertir el centralisme de què gaudeix Madrid.

Un altre d'aquests moviments és el que ha sorgit a Castella i Lleó, que demana una nova autonomia que integri les ciutats de Lleó, Zamora i Salamanca. Concretament es tracta de la plataforma Conceyu País Llionés, que recentment ha dut a terme una nova acció que recorda bastant a l'anunci del Govern per promocionar el referèndum d'autodeterminació de l'1-O.

Segons ha recollit la premsa local, la plataforma ha instal·lat un cartell a la rotonda de MercaLeón, situada a les afores de la ciutat, en què planteja als lleonesos una bifurcació sobre el seu futur. "Quin futur vols?", pregunten. Les opcions són dues: la comunitat de Castella i Lleó o un "País Lleonès" integrat per les ciutats de Lleó, Zamora i Salamanca.

tuit castella lleo

Què és el País Lleonès?

Tot just abans que s'iniciés la pandèmia de la Covid-19, milers de persones van protagonitzar diverses manifestacions en què reclamaven la independència de Lleó respecte de Castella per constituir-se en una nova comunitat autònoma. Els impulsors de la iniciativa consideren que Lleó és una capital "morta i en caiguda lliure" després de tancar l'activitat minera del carbó i el retrocés del sector industrial.

Aquest moviment, que ha rebut el suport i fins i tot l'impuls de membres del PP, el PSOE i Podemos, a més dels dos grans sindicats, no va ser ben rebut per les seves respectives direccions a Madrid, que sempre han rebutjat qualsevol mena de trencament a l'autonomia.

L'anomenat País Lleonès coincideix amb el Regne de Lleó segons va ser definit en la divisió administrativa d'Espanya en províncies i regnes, realitzada pel ministre Javier de Burgos, mitjançant el Reial Decret de 30 de novembre de 1833. Tanmateix, el regne de la divisió administrativa de Javier de Burgos no coincideix amb el Regne de Lleó històric.

 

Imatge principal: Manifestació a favor de crear una comunitat autònoma lleonesa separada de Castella el mes de febrer del 2020 / Efe