80.000 manifestants segons l'organització, i 57.000 segons la policia, han recorregut els carrers de les ciutats de la regió de Lleó per exigir la seva independència de Castella, amb la qual ara formen una comunitat autònoma. Consideren que Lleó és una capital "morta i en caiguda lliure" després de tancar l'activitat minera del carbó i el retrocés del sector industrial.

Per això, a aquest moviment ja l'han batejat amb el nom de Lexit, inspirant-se en el Brexit britànic. La mobilització ha estat convocada per UGT i Comissions Obreres i ha comptat també amb representants polítics del PSOE, PP i Podemos.

e1e5794d36e4937bb05fee24e882febe9a3b199d

La manifestació arriba dues setmanes abans que es constitueixi la Mesa pel Futur de Lleó, on s'analitzaran les seves competències i s'habilitarà una partida extraordinària del pressupost per donar una resposta que suavitzi les aspiracions independentistes.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha defensat que la reivindicació és "legítima i necessària, ja que la seva voluntat és la de poder viure i treballar en el seu territori". Mentre que el secretari de la UGT, Pepe Álvarez, també destaca "el gran moment per buscar solucions per a Lleó que han de venir amb el conjunt de l'Estat".

Més enllà de les reivindicacions socials, la que també ha acabat sent el lema principal i la conseqüència de la desigualtat és l'exigència de la independència de Castella. Mentre els sindicats obrers han encapçalat la manifestació sota el lema "És el moment de Lleó, solucions ja", en paral·lel també s'han escoltat crits de "Lexit" i "Lleó sol". En els darrers mesos, diferents municipis han aprovat mocions extraordinàries per sol·licitar la seva independència.

Avui, el crit unànime als carrers ha estat la resposta més clara. Municipis com Lleó, Crémenes, Villanueva de las Manzanas, Villaquilambre i Ardón són alguns dels 23 que ja s'han sumat a la proposta de separar-se. Ara, el repte és també convèncer les dues capitals, a part de Lleó, més importants de la regió: Salamanca i Zamora.