El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a l'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michele Bachelet, en què ha lamentat que encara no hagin pogut sortir de la presó els presos polítics i que hi hagi hagut amenaces del Tribunal Suprem per evitar-ho.

En la carta Torra afirma que en l'actual situació de crisi pel coronavirus, mantenir-los a la presó implica risc per a la seva salut i vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

 

A més, Torra recorda en la missiva que el Tribunal Suprem ha amenaçat funcionaris de presons si deixen passar el confinament dels presos polítics al seu domicili i assenyala a Bachelet que ella precisament ha reclamat això, que els presos puguin passar el confinament a casa seva.

Text íntegre de la carta

Apreciada Sra. Bachelet,

En moments tan difícils com els que estem passant a conseqüència d'aquesta pandèmia que assola totes les nostres nacions, em dirigeixo a vostè en la meva condició de president de la Generalitat de Catalunya i en funció de les seves declaracions del passat 25 de març de 2020 en les quals vostè va manifestar que "és essencial que els governs prenguin mesures per aturar la difusió del coronavirus Covid-19 i també que emprenguin altres iniciatives per reduir la possible repercussió negativa que aquestes mesures podrien tenir sobre la vida de les persones". Referent a això puc informar-la que, dins de les nostres possibilitats i competències, estem realitzant els màxims esforços per aconseguir complir amb la nostra obligació de cura i atenció cap a tots els éssers humans que viuen a Catalunya.

Vostè també va manifestar que "En la meva condició de doctora en Medicina, comprenc la necessitat d'aplicar una gamma de mesures per combatre la Covid-19 i, per haver estat cap d'Estat, entenc que sovint és difícil equilibrar les àrdues decisions que és necessari adoptar" i, a més, que "els nostres esforços per combatre el virus no donaran resultats llevat que apliquem un enfocament holístic, cosa que significa que hem de protegir acuradament els sectors més vulnerables i desfavorits de la societat, tant en termes mèdics com econòmics". Aquestes pautes són, justament, les que estem provant de seguir des del moment mateix en què aquesta pandèmia va començar a arribar a Catalunya.

Des del començament hem insistit de manera sistemàtica en la necessitat d'aplicar mesures de quarantena que, finalment, també han estat reconegudes com a adequades pel govern espanyol i que, n'estem segurs, ben aviat donaran el resultat esperat. Això mateix hem plantejat i estem fent per protegir els sectors més desfavorits, així com les dones que es veuen especialment afectades per aquesta situació i totes les nostres actuacions se sustenten en la seva apreciació que "la dignitat i els drets humans" han de ser "els pilars fonamentals d'aquest esforç i no una consideració accessòria". Fins aquí crec que estem complint les seves indicacions i que no se'ns podrà retreure que ens hàgim apartat de tals vectors, que sempre han estat els que han guiat el nostre actuar com a govern a Catalunya.

Tanmateix, i vet aquí el motiu d'aquesta carta, li he de manifestar que malgrat que vostè va manifestar, el passat 25 de març, que "ara, més que mai, els governs haurien d'alliberar totes i cadascuna de les persones que estan empresonades sense prou base legal, incloent-hi presoners polítics i altres detinguts" no hem pogut complir, fins ara, aquesta part de les seves directrius.

És efectiu que la Generalitat de Catalunya té transferides, en la seva integritat, les competències en matèria penitenciària respecte a totes les presons i presos situats en territori català; tanmateix, dimarts passat 31 de març, el Tribunal Suprem, a través d'un comunicat de premsa difós als diferents periodistes acreditats davant de l'esmentat òrgan jurisdiccional, va advertir i va amenaçar les autoritats penitenciàries catalanes de possibles conseqüències legals, de caràcter penal, si acordaven permetre que, durant el temps que duri aquesta situació d'alarma i pandèmia, es permetés que els presos classificats en règim de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari romanguessin als seus domicilis en règim de confinament, com és el que viu tota la població catalana. (l'article 100.2 del Reglament Penitenciari és un tipus de sistema mixt de compliment que permet als presos així classificats poder sortir a complir amb els seus corresponents treballs, és a dir es tracta, en termes generals, de presos no conflictius). Les amenaces del Tribunal Suprem van ser vessades perquè aquesta mesura afectaria, entre d'altres, els presos polítics catalans que actualment compleixen condemna en dues concretes presons catalanes. Em permeto el terme presos polítics per dues raons: a) perquè estic convençut que ho són i, b) perquè el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides així ho ha determinat en dos rellevants informes de l'any passat, concretament el 6/2019 i el 12/2019.

Com vostè comprendrà, res no em complauria més que complir íntegrament les seves indicacions, però, com a conseqüència de les amenaces abocades pel Tribunal Suprem, les corresponents juntes de tractament dels centres penitenciaris afectats han decidit que no procediran a permetre que els presos polítics, ni cap altre de classificat en el règim abans descrit, passin la pandèmia als seus corresponents domicilis.

Com a advocat que soc, estic convençut que mantenir-los a la presó a risc de la seva salut i posant-los en risc vital implica una clara vulneració, almenys, dels articles 2, 3 i 5 del Conveni Europeu de Drets Humans i els articles 1, 2, 3, 4, 6, 20, 21, 35 i 49 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que troben el seu origen en la mateixa Declaració Universal de Drets Humans.

Sincerament, lamento distreure-la en aquests moments de les seves urgents i rellevants funcions, però he cregut oportú fer-li saber la situació que afecta a les persones preses i presos polítics en presons de Catalunya i que, d'aquesta forma, pugui apreciar no només la nostra voluntat de compliment amb les normes internacionals sinó, també, els impediments que per a això ens posa el Tribunal Suprem d'Espanya que, com va indicar, ha amenaçat els nostres funcionaris en cas que actuessin en contra dels desitjos de l'esmentat Tribunal però en compliment de les normes internacionals i de les directrius i consells que vostè, com a Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, ens ha impartit a tots aquells que tenim responsabilitats de govern.

Sense que calgui afegir res més, li agraeixo la seva atenció i comprensió, quedo a la seva disposició, i m'acomiado atentament de vostè,

Quim Torra i Pla

Barcelona, 3 d'abril de 2020