Raül Romeva ha irromput aquest divendres a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona en forma de carta i per reivindicar l'estat de dret com a una garantia per a la ciutadania i no com a un esmolet per retallar les llibertats. 

Avui en la conferència "Estat de dret i el conflicte polític a Catalunya", on estava convidada la seva companya Diana Riba, que a més d'explicar la seva vivència personal les hores prèvies els dos cops que han tancat a la presó a Romeva, ha llegit una carta del conseller tancat a la presó d'Estremera.

Romeva ha incidit en el fons del problema a Catalunya amb l'estat espanyol: la manca de diàleg. En la seva carta Raül Romeva ha destacat que "no es pot deixar de banda la lògica d’una resposta estrictament jurídica, no es pot prescindir de la naturalesa política del problema. Les normes jurídiques no poden, per si soles, donar compte de la substància".

"La política és sempre prèvia a l'estat de dret i utilitzar-lo com a coartada fa impossible la convivència", ha sentenciat el conseller.

"És la nostra responsabilitat no caure en la crítica estèril sinó treballar de manera constructiva. Hem de ser conscients que la primacia de la justícia, llibertat i democràcia es construeix cada dia. Malgrat l'adversitat, les conseqüències, amb optimisme i esperança reivindiquem-nos cada dia i no hi renunciem mai", ha llegit Diana Riba de la carta del seu company.

"Hem escoltat recurrentment estat de dret, en singular i abstracte", ha dit Romeva en la seva carta, "se’ns insta a creure que només hi ha una versió institucional tècnica d’aquest concepte", prossegueix el text, però "no n’hi ha prou en l'imperi de la llei ni amb un sistema d'organització política on els poders estan separats. Fa falta que aquests elements s'orientin a defensar drets civils, judicials i polítics i els drets dels seus ciutadans".