El regidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, s'ha dirigit a l'alcaldessa, Ada Colau, en una carta en la qual demana que adopti mesures en resposta a la crisi humanitària a Afganistan, que ja es troba sota el control dels talibans. Així, Maragall s'ha adreçat a Colau en qualitat de vicepresident de l’Àrea d’Internacional i Cooperació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i ha proposat dues accions amb relació a l'Afganistan. 

 

Garantir refugi

En la carta, Maragall destaca la importància de la labor de xarxes com la European Metropolitan Authorities, que insta des de les ciutats als estats i a la UE a garantir els drets dels refugiats. I és precisament això el que Maragall demana a Colau: "adoptar, des de Barcelona, iniciatives efectives i immediates" per afavorir la situació dels afganesos que patiran altra vegada el "règim del terror"

Concretament, Maragall proposa que Barcelona activi tots els protocols necessaris per garantir l'acollida de refugiats afganesos, que s'aturin els processos d'expatriació i que s'estableixin corredors segurs per als ciutadans desplaçats. 

A més a més, Maragall insta Colau a fer una crida al respecte als drets humans als organismes on Barcelona és present i que demani a l'Estat que s'impliqui en els plans europeus d'asil

Polítics catalans reaccionen

A banda de Maragall, gran part de les personalitats polítiques catalanes han reaccionat a través de les xarxes a la situació dramàtica que es viu a l'Afganistan. Entre ells, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha publicat una declaració "en defensa de les dones i els ciutadans de l'Afganistan", en la qual ha denunciat "la passivitat de la comunitat internacional davant l'ofensiva d'un moviment (...) que s'ha caracteritzat per una misogínia del tot inacceptable".

"Per això faig una crida a organitzacions internacionals com la Unió Europea, les Nacions Unides i l'OTAN a actuar decididament en defensa dels ciutadans afganesos víctimes d'aquest procés bèl·lic i, d'una manera encara més resolta, a no oblidar les dones afganeses", ha expressat.

Avui mateix, ERC també ha registrat al Congrés dels Diputats les peticions de compareixença del Defensor del Poble i del secretari d'Estat de Seguretat davant la Comissió d'Interior per informar de la "vulneració de drets" de menors migrants de Ceuta, el retorn dels quals al Marroc va començar la setmana passada.

Foto principal: el regidor barceloní Ernest Maragall / Europa Press