Haibatullah Akhunzada. Aquest és el nom del líder suprem dels talibans des del 2016, el grup que ha aconseguit recapturar l'Afganistan després de l'eixida de les forces americanes del país. Amb la gran majoria de províncies sota el seu setge, els milicians talibans ja tenen rodejada per tots costats la capital, Kabul, i segons algunes fonts ja han pres el control. Ara, el govern afganès negociarà amb Akhunzada una "transferència de poder pacífic". Segons els mateixos insurgents, no tenen intencions d'emprar la violència a la capital, que no sembla posar cap resistència als talibans.

 

mawlawi haibatullah akhundzada lider talibanes afganistan

De fet, davant el ràpid avenç dels talibans, centenars de milers de ciutadans s'han anat concentrant als parcs de la ciutat fugint de la violència Els talibans han instat l'enemic a posar fi a la resistència inútil com més aviat millor a les províncies restants, perquè així pugui establir un sistema afganès pur, islàmic, sòlid i inclusiu al país, tal com han indicat els insurgents en un comunicat.

Qui és Akhunzada?

Després de la mort del seu successor, Akhtar Mansoor, que va ser abatut en un atac aeri ordenat per Barack Obama el 2016, els talibans afganesos van nomenar Haibatullah Akhunzada, que compta amb el títol religiós 'Mawlawi', nou líder. Segons informa AlJazeera, Akhunzada va lluitar contra les forces russes durant la dècada dels vuitanta, en plena guerra freda. El 1994 va unir-se als talibans sota el lideratge de Mohammed Omar, exlíder de l'Afganistan, que immediatament el va posar al capdavant del tribunal militar a Kandahar, província d'on Akhunzada és natural. 

Com a mà dreta de Mansoor, Akhunzada va fer-se un nom per gestionar bombardejos, i en especial per la seva "falta de pietat" com a jutge. Així i tot, el seu ascens a líder va ser disputat pels talibans, fet que va desencadenar lluites entre faccions del grup. 

Kabul cau

Els talibans han iniciat aquest diumenge el setge a Kabul i els seus combatents han pres posicions en diverses entrades de la capital, a l'espera que s'aconsegueixi un acord per a una transició pacífica de poder amb el Govern afganès.

La situació és de pànic, amb les autoritats afganeses demanant a tots els funcionaris que abandonin els seus llocs de treball i tornin a les seves llars, mentre botigues i bancs tanquen i el trànsit està paralitzat per grans embussos.

En un comunicat després de prendre el control de gairebé la totalitat de l'Afganistan, els talibans han demanat als seus combatents "no lluitar a Kabul" i que romanguin "a les portes" de la capital, sense tractar d'entrar a la ciutat.

"Atès que la capital Kabul és una ciutat gran i densament poblada, els mujahidins de l'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans) no tenen intenció d'entrar a la ciutat per la força o combatre, sinó més aviat entrar a Kabul pacíficament", han remarcat els insurgents.

Per a això, "s'estan duent a terme negociacions per a garantir que el procés de transició es completi de manera segura, sense comprometre la vida, la propietat i l'honor de ningú, i sense comprometre la vida dels kabulins". A més a més, han insistit que el control de la seguretat a Kabul continua recaient "en l'altre bàndol" i recorden a la població que no tenen "intenció de venjar-se de ningú", inclosos els que han servit a l'Exèrcit, la Policia o a l'Administració: "Estan perdonats i fora de perill, ningú serà objecte de represàlies". "Tots han de romandre en el seu propi país, en la seva pròpia llar, i no intentar sortir del país", han sentenciat.

Els talibans s'han apostat al nord, oest, i sud dels límits de Kabul, marcant el setge en gairebé tot el perímetre de la ciutat i amb gairebé totes les províncies veïnes sota el seu control. A més clamen el control de 28 de les 34 capitals regionals.

 

Foto principal: els talibans ocupen el palau presidencial de l'Afganistan / E. N.