Els diputats d'ERC, JxCat, els comuns i la CUP al Parlament de Catalunya, han enviat una carta conjunta al president, Antonio Tajani, i als vicepresidents del Parlament Europeu, "en defensa dels drets polítics del president Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras, perquè la seva condició d’eurodiputats sigui respectada".

La carta és per protestar contra la decisió del president de l'Europarlament, Antonio Tajani, d'impedir a Puigdemont i Comín que entressin al legislatiu comunitari per acreditar-se, entre altres coses.

La missiva conjunta comença recordant els resultats de les eleccions europees del 26 de maig, en què Carles Puigdemont i Toni Comín van obtenir un total d'1.045.011 de vots, i apuntant que tots dos havien sigut diputats al Parlament de Catalunya. 

Els diputats signants també fan referència a la situació de presó preventiva d'Oriol Junqueras, que també era candidat a les eleccions europees, i va obtenir 1.257.484 vots i tres eurodiputats. 

El text es refereix als fets de la setmana passada quan els eurodiputats electes de JxCat no van poder accedir al Parlament Europeu per recollir l'acreditació d'eurodiputats. La carta que s'ha enviat a Tajani deixa constància de la sorpresa amb la qual es van trobar en descobrir que "el PP, el partit socialista i Ciutadans van demanar al president del Parlament Europeu que impedís la presa de possessió d'aquests eurodiputats".

 

Els sotasignants, diputats del Parlament de Catalunya, consideren aquesta acció una clara "obstrucció a la normalitat electoral i als principis democràtics", i també afirmen que "vulnera els drets polítics, intactes, de tres representants electes catalans com Puigdemont, Comín i Junqueras, exiliats i en presó preventiva". 

En la mateixa línia, alerten que barrar el pas al Parlament Europeu a un diputat europeu electe "estableix una flagrant i perillosa violació dels seus drets polítics i dels drets polítics dels seus votants, que aprofundeix perillosament en l’afebliment de l’obligatori caràcter democràtic de les institucions representatives". 

Finalment, els diputats exigeixen al Parlament Europeu que vetlli pels drets de Puigdemont, Comín i Junqueras, "companys nostres al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats, tot vetllant per tal que la seva condició d’eurodiputats sigui respectada i considerada en tota la seva extensió".