El Govern ha alertat la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que el Partit Popular ha fet un ús “partidista” de la missió sobre el sistema d’immersió català al comitè de peticions de l’Eurocambra. En una carta a la qual ha tingut accés ElNacional.cat i ha avançat El Periódico, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, assegura que la presidenta del comitè i eurodiputada popular, Dolors Montserrat, “ha utilitzat aquesta petició en favor dels seus interessos personals”. Així, avisa que “la controvèrsia sorgida per la gestió d’aquesta petició posa en risc la reputació” i la “credibilitat” de les institucions europees.

Així mateix, la consellera ha acusat que la Comissió de Peticions (PETI) presidida per Montserrat ha estat polititzada per l'eurodiputada del PP. Serret hi posa alguns exemples, com que l'any 2020 una trentena d'eurodiputats van cridar l'atenció a l'aleshores president del Parlament Europeu, el traspassat David Sassoli, sobre "l'absència d'imparcialitat i ús partidista" de Dolors Montserrat.  Alhora, Serret mostra la seva preocupació perquè, a parer seu, Montserrat ha utilitzat la comissió per "avançar en la seva agenda personal". 

Defensa el model educatiu català 

Serret ha tornat a defensar que el model educatiu a Catalunya “té un ampli suport polític i social” i que proporciona un “bon coneixement” del català, el castellà i l’aranès “sense perjudicar els resultats acadèmics” i “contribuint positivament a la cohesió social i la igualtat d’oportunitats”. “El conflicte creat al voltant del model lingüístic a les escoles catalanes no respon al desig sincer de promoure el bilingüisme o de millorar la pedagogia, sinó a una estratègia política que busca dificultar l’aprenentatge del català i generar conflicte social”, diu.

Així mateix, el Govern recorda a Metsola que la Comissió Europea no té competències sobre el sistema educatiu de Catalunya i avisa que la controvèrsia derivada de la tramitació d'aquesta petició "planteja riscos institucionals europeus", ja que asseguren que pot danyar la credibilitat del Parlament Europeu davant els ciutadans. "La Generalitat sempre estarà oberta a qualsevol aclariment sobre aquest tema", conclou el text. 

Després d’una missió a Catalunya, un grup d’eurodiputats ha elaborat un informe que advoca per un tractament “equivalent” del català i el castellà a l’escola. La missió d’eurodiputats estava formada principalment per membres de la dreta i l’extrema dreta de l’Eurocambra, ja que va ser boicotejada pel grup dels verds i els socialistes, que no podran afegir esmenes al text, tot i que sí afegir-hi annexos a la part final de recomanacions. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!