La deriva de Ciutadans es fa palès també a Europa. En un intent a la desesperada per no desaparèixer del Parlament Europeu, els taronges han convidat aquest dijous i divendres a Espanya al grup liberal en el Parlament Europe, Renew Europe, per celebrar dues jornades de treball que serviran per compartir objectius, estratègia i reforçar la col·laboració de cara a l'any electoral, clau per a la formació perquè es juga la seva supervivència. Renew Europe aprofitarà la seva visita a Madrid per celebrar la reunió de la seva Presidència, encapçalada per Stéphane Séjourné, secretari general de Renaissance, la formació del president de França, Emmanuel Macron, i composta per deu vicepresidents, entre els quals figuren l'eurodiputat català Jordi Cañas. A banda de Ciutadans, en el grup parlamentari Renew Europe, també està adscrita Izaskun Bilbao, del PNB, tot i que, no forma part del presidium.

Paper clau en la refundació de Ciutadans

Ciutadans, que segueix en decadència, ultima els detalls per poder salvar la formació amb la seva refundació. És per aquesta raó que el secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, ha assegurat que les formacions liberals que conformen Renew Europe han estat "un referent per la refundació" i ho continuen sent de cara al cicle electoral dels pròxims mesos. "És molt important en aquest moment comptar amb ells", ha subratllat. El primer gest de suport el va donar Séjourné, que ja va acudir al tancament de l'Assemblea Extraordinària de Ciutadans a mitjans de gener. 

Vázquez ha avançat que durant aquest mes de març "presentarem en diferents actes les línies mestres del programa per a municipals i autonòmiques", així doncs, ha assegurat que a través d'aquests actes tractaran de plasmar "propostes concretes i pròximes als ciutadans els valors del liberalisme europeu". El secretari general de Cs ha posat l'accent que aquesta ideologia ofereix un "camí reformista per canviar les coses". "A Europa hi ha bons exemples que aquesta via existeix i és possible també a Espanya", ha remarcat. De cara a les eleccions, els 'taronges' estan centrats en tres grans qüestions: les famílies, les classes mitjanes i els joves.

Reunions a Madrid

El grup liberal Renew Europe arriben a Madrid convidats per la direcció de Ciutadans, encapçalada per Patricia Guasp i Adrián Vázquez, que a més és el portaveu dels 'taronges' en el Parlament Europeu. Des de fa anys, Vázquez i Séjourné mantenen una estreta col·laboració. Aquest dijous, els equips i la resta d'eurodiputats mantindran una reunió de treball i després celebraran un acte públic inaugurat per Séjourné i Vázquez. Per la jornada d'avui estan previstes dues taules rodones: 'Construint una Europa amb vista al futur. Transformació econòmica, industrial i mediambiental', en la qual participaran els eurodiputats Eva Poptcheva, José Ramón Bauzá i Susana Solís, entre altres; i 'Una Unió de valors en comú', amb els eurodiputats Jordi Cañas i Soraya Rodríguez. La portaveu nacional serà l'encarregada de tancar l'acte.

En la jornada d'aquest divendres, Séjourné protagonitzarà un esmorzar informatiu i serà presentat per Vázquez. Després, la delegació europea visitarà l'Ajuntament de Madrid per conèixer el treball dels liberals en la capital espanyola sota les ordres de la vicealcaldessa Begoña Villacís.