Ofensiva de l'ANC per defensar el català. Tot plegat, a la jornada de cloenda de la missió de l'Eurocambra que ha servit per analitzar la immersió lingüística a Catalunya, tot i que amb una orientació clarament esbiaixada i orquestrada per la dreta espanyola. L'organització independentista ha lliurat aquest dimecres una carta a la presidenta del Parlament Europeu i als eurodiputats membres de la missió per denunciar precisament la "instrumentalització" que el Partit Popular, Vox i Ciutadans han fet de les institucions europees, una operació que ha arribat des del "cor de la democràcia europea". La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, ha llegit el contingut de la carta a les portes de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, on els eurodiputats han celebrat una roda de premsa per valorar l'experiència. Algunes desenes de persones han acompanyat Feliu en aquesta acció de protesta, que ha començat a les 10.30 i que tenia per lema 'El català, la nostra llengua'.

A la carta s’hi denuncia la instrumentalització de la Comissió amb l'objectiu partidista d'atacar la immersió. S’hi explica que aquesta missió prové d'una petició d'Ana Losada en representació de l'entitat espanyolista Asamblea por una Escuela Bilingue, i que va ser Dolors Montserrat, eurodiputada del Partit Popular, qui la va ressuscitar el 2019. La concentració s'ha fet mitja hora abans de la roda de premsa que ha tingut lloc a la seu del Parlament Europeu de Barcelona explicant la missió. En ella, l'eurodiputada Yana Toom ha evidenciat el biaix polític de la missió, repetint els habituals arguments espanyolistes contra la immersió.

20231220 MM PROTESTA PARLAMENTARIS (1 de 3)
Protesta de l'ANC abans de la roda de premsa / Foto: Miquel Muñoz

L’escrit destaca que “la instrumentalització de les institucions de la UE, com la Comissió PETI, estableix un precedent perillós, ja que qüestiona la seva imparcialitat, sobretot quan s'utilitza com a eina contra els drets d'una minoria nacional com la catalana.” Durant la lectura de la carta davant de la seu del Parlament Europeu, Dolors Feliu ha recordat que “les forces nacionalistes espanyoles, entre elles un Partit Popular espanyol hereu d'una organització fundada per ministres franquistes feixistes, fa dècades que ataquen la llengua i la identitat catalana amb tota mena de mitjans polítics i legals.” Feliu també ha volgut deixar clar que “a una Europa plural i democràtica, que se suposa que respecta la diversitat lingüística, aquest atac orquestrat contra els drets dels catalans constitueix un atac greu i desproporcionat al principi de no discriminació per raó de la llengua”.