El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, té clar que la substitució de Jaume Alonso Cuevillas per Aurora Madaula a la mesa del Parlament, significa que a la cambra catalana "ja sonen tambors de desobediència". Entén que aquesta serà la línia que se seguirà a partir d'ara a la mesa.

"El senyor Cuevillas té un problema poc comú i imperdonable entre els seus actuals correligionaris: coneixements jurídics. És terrible comprovar com a la Mesa del Parlament ja sonen tambors de desobediència que ens porten al cop [sic] del 2017", ha manifestat.

Cuevillas

Cuevillas deixarà el càrrec de secretari segon de la Mesa del Parlament i serà substituït per la diputada Aurora Madaula, un cop ahir va posar el seu càrrec a disposició de Junts per Catalunya a causa de les declaracions on posava en dubte que la Mesa hagués de tramitar propostes de resolució sobre el Rei o sobre l'autodeterminació.

Així ho ha comunicat aquest dilluns al matí JxCat, que assegura que, un cop Cuevillas va posar el càrrec a disposició de Laura Borràs, aquesta ha consensuat la substitució amb el secretari general, Jordi Sànchez, i amb el president del partit, Carles Puigdemont. Ara, la decisió està pendent de ser aprovada en la propera executiva del partit. El partit també ha informat que Cuevillas continuarà com a diputat del grup parlamentari de Junts per Catalunya.

La crisi va començar divendres, quan en una entrevista publicada a VilaWeb, Cuevillas va defensar que admetre a tràmit propostes sobre el Rei o l'autodeterminació no era "una confrontació intel·ligent". "Això és intentar resistir d’una manera testosterònica, com un legionari que veu que disparen, però que va amb el pit descobert", va afegir en l’entrevista, per després concloure que "la immolació s'ha de fer si té eficàcia".

Malestar a JxCat

Les polèmiques declaracions van causar malestar a JxCat, i dirigents del partit ja van expressar el mateix divendres que el normal seria que Cuevillas dimitís de la mesa del legislatiu català si pensa d'aquesta manera, perquè la prioritat ha de ser defensar la sobirania del Parlament per poder debatre el que consideri oportú. 

Entre els dirigents crítics es trobava el president Quim Torra, que va lamentar que la seva pròpia postura fos considerada pel diputat de Junts com "una bestiesa" o l'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, que està processat precisament per tramitar propostes sobre Felip VI i l'autodeterminació. Costa va assegurar que "defensar la sobirania de Parlament" o "ser empresonat o inhabilitat", "no és cap bestiesa".