Les polèmiques declaracions que ha fet l'advocat Jaume Alonso Cuevillas demanant que la mesa del Parlament, de la qual ara ell en forma part, no tramiti propostes de resolució sobre el Rei o sobre l'autodeterminació, han causat malestar a Junts. 

Dirigents d'aquest partit han expressat que el normal seria que Cuevillas dimitís de la mesa del legislatiu català si pensa d'aquesta manera, perquè la prioritat ha de ser defensar la sobirania del Parlament.

Cuevillas ha proposat vetar aquestes resolucions en una entrevista publicada a Vilaweb, on ha argumentat que admetre a tràmit propostes d'aquestes característiques "no és una confrontació intel·ligent". "Això és intentar resistir d’una manera testosterònica, com un legionari que veus que disparen, però que va amb el pit descobert", ha afegit per després concloure que "la immolació s'ha de fer si té eficàcia". Segons Cuevillas, és més intel·ligent denunciar que és una "aberració jurídica" però no insistir en el tema.

"Ho he comentat amb molts juristes, tant de la meva formació com d’altres formacions, i tots hi coincidim. Quan saps que no respectaran cap mena de lògica jurídica i democràtica, la immolació s’ha de fer si té cap eficàcia. Si no, em sembla absurda. Què farem? No ho sé. Crec que hem de fer molta pedagogia per al dia que arribi una proposta de resolució d’aquestes i com diem que no l’admetem a tràmit. Perquè estarem una setmana sense poder entrar a Twitter perquè ens diran de tot. Per tant, crec que hem de fer pedagogia, i que la confrontació intel·ligent implica fer allò que sigui més eficaç. Tenint en compte quin és el nostre objectiu, la independència. Com la volem fer? Desgastant l’estat espanyol. Què és més eficaç per a desgastar l’estat espanyol? Denunciar això o deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa?", ha afegit.

Diversos dirigents de Junts han sortit a replicar les declaracions de Cuevillas, com el president Quim Torra o l'exmembre de la mesa Josep Costa. Torra ha lamentat que la seva postura sigui considerada ara pel diputat de Junts com "una bestiesa". En el seu compte de Twitter, el president ha assegurat que ja no li "estranya res". "Lamento que considereu que defensar la llibertat d'expressió i complir amb el meu deure de president de país per denunciar l'existència de presos polítics i exiliats us sembli una bestiesa", ha insistit. "Bon Divendres Sant", ha afegit.

torra TUIT

Més rotund ha estat l'exvicepresident del Parlament i ara advocat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Josep Costa, que està processat precisament per tramitar propostes sobre Felip VI i l'autodeterminació. Costa ha assegurat que "defensar la sobirania de Parlament" o "ser empresonat o inhabilitat" per això "no és cap bestiesa". Ha insistit que "si algú no pot o no vol assumir aquest risc, no hauria d'estar a la mesa de Parlament".  La diputada de Junts Aurora Madaula ha retuitat el missatge.

costa TUIT

El diputat Francesc de Dalmases ha advertit que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, "no limitarà mai la llibertat d'expressió". "Mai. En podeu estar segurs", ha afegit.

"Algunes eufòries d'avui identifiquen perfectament el que vam patir al Parlament durant tota la darrera legislatura i deixen en molt mala posició al president Torrent. Foc amic", ha afegit.

Dalmases

Altres dirigents de Junts han optat per no difondre missatges a la xarxa, però igualment s'han mostrat en contra del posicionament de Cuevillas.

L'advocat ja va fer una acció que va sorprendre Junts en la darrera sessió d'investidura quan no va participar en la votació per permetre el vot del conseller exiliat Lluís Puig, argumentant que era el seu lletrat. Avui amplia l'explicació en l'entrevista. "Jo encara soc advocat del conseller Lluís Puig. Un dels lletrats del Parlament em va advertir que això podria ser un element de contaminació del meu vot i, per tant, un element addicional d’impugnació de la decisió. No és que m’abstingués, és que no vaig participar en la votació. És una abstenció en el sentit tècnic jurídic i administratiu", indica.