El president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, creu que va ser un error que la seva formació i el PP no concorreguessin junts a les eleccions del 14-F. En una entrevista amb l'ACN, Carrizosa creu que va ser "un error del PP català" perquè una entesa electoral hauria pogut significar "un revulsiu de vot i una crida a una participació més gran" i "potser hauria frenat una mica l'entrada de Vox".

Amb tot, ha declinat el plantejament que ha fet el PP de presentar-se conjuntament a les municipals del 2023. "La relació entre els dos partits a Catalunya no travessa el millor moment", ha admès. D'altra banda, Carrizosa ha atribuït les baixes de militants a la crisi econòmica i a la pandèmia.

Carrizosa aposta perquè "el constitucionalisme arribi a acords", però en el marc de l'acció política i no en un context electoral. Després que el secretari general del PP, Santi Rodríguez, digués la setmana passada a TV3 que aposta per presentar-se conjuntament amb Cs a les municipals per "sumar esforços", Carrizosa ha dit que "no és moment de parlar-ne". I ha dit que li "estranya" que el PP faci ara aquesta proposta, "ja que a les darreres eleccions van refusar una candidatura constitucionalista": "No li dono cap rellevància a aquest moviment".

Vistos els resultats del 14-F, en què Cs va patir una gran davallada d'escons i el PP també en va perdre un, el dirigent liberal ha dit que va ser un error no anar junts a les eleccions en una candidatura constitucionalista on els taronges també aspiraven a incloure-hi el PSC. Tot i aquesta lectura, Carrizosa descarta parlar de "fórmules amb aquells que declaren que Cs és prescindible".

Opa Hostil

Els d'Inés Arrimadas acusen els populars d'estar fent "una opa hostil" a Ciutadans, amb baixes del partit taronja que s'incorporaven al PP. A Catalunya, just abans del 14-F, amb la incorporació de Lorena Roldán com a número 2 a la candidatura d'Alejandro Fernández. "En aquest context no tinc gaires ganes d'unir els nostres destins al PP", s'ha sincerat. Amb tot, sí que veu possible "explorar altres fórmules d'acord" que no passin per la coalició electoral.

Carrizosa també ha dit que Cs té "més força que el PP" en l'àmbit municipal i veu en l'oferta de Rodríguez "una manera de jugar a la ficció, com si el PP fos la força majoritària del constitucionalisme a Catalunya".

El president de Cs al Parlament ha admès que des del partit "s'han fet errors, segur" però ha dit que el constitucionalisme a Catalunya "es veu abandonat" i que l'independentisme sempre "acaba manant i amb tots els mitjans per a ells". "Això pot suposar una desmobilització i un cansament de la societat", ha dit.

Carlos Carrizosa 2 ACN

Carlos Carrizosa durant l'entrevista amb l'ACN / ACN

Carrizosa resta importància a les baixes

Arran dels mals resultats en els darrers comicis, Ciutadans ha patit baixes de militància. El partit, però, no dona les dades concretes perquè assegura que no ho tenen comptabilitzat, però que "no és tant com es diu", segons Carrizosa, que admet que es mou per "percepcions".

El dirigent, que afirma que mantenen una militància "estable" i que estan "satisfets", creu que la crisi econòmica arran de la pandèmia hi ha afectat. "En llars que han patit la crisi directament, pagar la quota als partits potser és una de les primeres qüestions de què es pot prescindir", ha argumentat Carrizosa, que creu que des de l'organització de la formació es farà el recompte pertinent.

D'altra banda, ha explicat que, a causa de les restriccions sanitàries, les reunions de partit "no són tan actives" perquè no es poden trobar presencialment. Això també hauria afectat a "l'activisme i l'estabilitat dels afiliats". El dirigent també ha explicat que faciliten la militància a persones que no poden pagar la quota i acrediten manca d'ingressos, però que els afiliats no sempre s'hi acullen.

 

Foto principal: Carlos Carrizosa durant la seva entrevista amb l'ACN / ACN