El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha replicat aquest divendres al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, després que aquest els retragués la seva falta d'iniciativa per formar un nou Govern: "Iceta ens anima que ens presentem a la investidura. Això és un oferiment tàcit dels vots del PSC. Li ho agraïm, que se'ls guardi de moment que potser els els demanem més endavant".

En una entrevista d'RNE, Carrizosa ha afegit que els vots del PSC seran necessaris en cas que JuntsXCat, ERC i la CUP no arribin a un acord: "Tant de bo fos així, encara que seria una legislatura ben difícil," ha reconegut.

Preguntat per si la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, aniria al Parlament a sotmetre's a una sessió d'investidura i a presentar el projecte del partit, ha afirmat que és "una oportunitat que no es descarta" si no hi ha acord al bloc independentista o si es produeix alguna incidència que no permeti als independentistes sumar majoria.

Sense por

"No ens fa cap por. Ens presentem per presidir la Generalitat i és només la impossibilitat de sumar majoria amb els partits constitucionalistes. Estem, a més, perjudicats per la llei electoral", ha afirmat. Respecte a si creu que el president en funcions, Carles Puigdemont, podria exercir la presidència a distància, li ha semblat "impossible i una ocurrència", i ha dit no tenir detalls sobre si Puigdemont tornarà Catalunya.

"No gaudeix de l'entorn jurídic necessari per presentar-se a Catalunya a una investidura. Qui no se sotmet als jutges en un país democràtic és una persona que s'ha escapat de la justícia i no mereix la dignitat de la presidència d'una comunitat", ha assegurat.

De la mateixa manera s'ha expressat sobre el vicepresident en funcions, Oriol Junqueras: "No entenem com una persona que és a presó provisional pot dur a terme una presidència. És inviable i no pot ser".

Presidència

Sobre si Arrimadas és un dels noms que el partit estudia per ocupar la presidència del Parlament, un lloc reclamat per Cs en ser la força més votada en les eleccions del 21 de desembre, Carrizosa ha contestat: "Crec que no. És la líder del partit que va guanyar les eleccions. Podria ser presidenta de la Generalitat o cap de l'oposició".

Segons ha dit, Cs ha mantingut ja contactes amb JuntsXCat i amb PSC en aquesta qüestió per dilucidar quants llocs els corresponen a la Mesa del Parlament: "Amb els nostres escons ens corresponen dos membres i decidim que seria una bona mesura d'higiene democràtica que, si no es pot constituir un Govern de Cs i se'n crea un d'independentista, el lògic seria que Cs presideixi el Parlament i controli la tasca del Govern, introduint més estabilitat."

"La persona ja es veurà si avancessin les reunions", ha afegit, i tampoc no ha confirmat si la presidència del Parlament l'ocuparia José María Espejo-Saavedra.