El secretari general de Ciutadans (Cs)José Manuel Villegas, ha confirmat aquest dimarts que el seu partit presentarà candidat per presidir la Mesa del Parlament, com a partit més votat a les eleccions catalanes, i que per això està disposat a mantenir converses amb les forces independentistes.

En declaracions al Congrés, Villegas ha justificat el diàleg amb els partits independentistes perquè la Mesa ha de ser un "òrgan plural" al servei de la cambra, cosa que veu compatible amb la decisió de no parlar-hi per a la candidatura d'Inés Arrimadas a la presidència de Generalitat, que per ara descarta.

Encara que no ha confirmat que sigui el diputat Jose María Espejo-Saavedra el candidat de Ciutadans a presidir la cambra autonòmica, sí que ha dit que "no el sorprendria" que el seu partit proposés aquest parlamentari.

José Manuel Villegas ha explicat que la decisió d'apostar per la presidència del Parlament obeeix a la necessitat d'evitar que els grups separatistes vulguin endur-se el càrrec després d'haver "segrestat" la Mesa i haver fet una "utilització indeguda" d'aquest òrgan l'anterior legislatura.

Això sí, ha advertit que, ni en el cas de la presidència del Parlament ni en la de la Generalitat, el seu grup dona "res per fet", encara que insisteix que "sabem sumar i no hi ha opció a dia d'avui per governar".

Reunió Rajoy-Rivera

En aquest sentit ha assegurat que en la conversa d'hora i mitja que avui ha tingut el líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el cap de l'executiu no l'ha instat a presentar Arrimadas a la investidura, una "ocurrència" que ha atribuït a "d'altres nivells" del PP. "Sembla que Rajoy sí que sap sumar i sap quan tenir majoria i quan no", ha tancat.

Tampoc ha acceptat la possible "investidura telemàtica" del candidat "pròfug" de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, i ha deixat clar que Ciutadans "no col·laborarà al circ que té muntat des de Brussel·les" ni li farà "un vestit a mida".

José Manuel Villegas ha apuntat a més que Rajoy no ha concretat a Rivera cap termini ni dates sobre les principals qüestions abordades per tots dos, com la necessitat d'acordar un nou sistema de finançament autonòmic i mantenir des de l'executiu el control dels serveis públics catalans fins que no es formi el Govern.

A més, ha manifestat també que el líder de Cs i el cap de l'executiu espanyol han coincidit que el nou Govern, "tingui el color que tingui", haurà de "complir la llei i la Constitució".