El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha lamentat que el Tribunal Constitucional hagi "rebentat" la llei catalana del canvi climàtic

El TC va declarar inconstitucionals una quinzena d'articles i incisos de llei de canvi climàtic de la Generalitata la qual el govern espanyol del Mariano Rajoy va interposar un recurs el novembre del 2017. El tribunal de garanties avala alguns dels articles que impugnava el govern, entre el que destaca la creació de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica.

El president ha criticat la decisió del Constitucional en un moment on "les generacions ens interpel·len pel planeta que els estem deixant". "Definitivament", precisa, "viuen en una altra era". 

Poc després de l'entrada en vigor del 155, el govern espanyol va anunciar que portava davant el Tribunal Constitucional la llei de canvi climàtic de la Generalitat, que havia entrat en vigor a l'agost.

L'executiu de Rajoy argumentava al recurs que era una qüestió "estrictament competencial" per entendre que la Generalitat envaïa competències estatals amb la llei, per exemple proposant la creació de nous impostos. Un d'ells, era per gravar els grans vaixells i les activitats econòmiques que contaminen i consolidar la taxa a vehicles contaminants.