El politòleg Ramón Cotarelo ha carregat en el seu blog contra el nou full de ruta adoptat per Catalunya en Comú en el seu consell nacional, que proposa una Constitució catalana dins l'Estat espanyol.

Cotarelo interpreta que aquest nou ideari pretén clarificar un posicionament contrari a la independència, "acabar amb l'ambigüitat que els caracteritza". El politòleg argumenta que la proposta dels comuns té trampa. "Condicionen la seva fórmula a un referèndum pactat perquè saben que mai s'arribarà a pactar", afirma. D'aquesta manera, diu Cotarelo, s'elimina l'ambigüitat: "Els comuns rebutgen la independència" sense dir-ho directament. 

Cotarelo ho veu clar: "Els comuns només acceptaran la independència si la imposa la majoria de l'electorat en un referèndum en el qual ells hi votaran en contra". 

Però el politòleg troba a faltar al full de ruta dels comuns un detall clau. "Queda per esbrinar en què es diferenciaria una Constitució d'un Estatut d'autonomia i quina seria la seva garantia davant una intervenció arbitrària del poder central", diu. 

Finalment, Cotarelo fa una crítica directa al sector de l'independentisme que veu amb bons ulls "entendre's amb els comuns". Segons ell, els comuns "els animen, posant l'accent en les qüestions socials de l'esquerra" i avisa els independentistes que "l'Estat no cedirà ni el mínim" per tal que els comuns "puguin justificar l'endarreriment de l'objectiu sumant-se a l'estratègia de l'espera". Ho considera una aposta sense futur.