El consell nacional de Catalunya en Comú ha avalat aquest dissabte el document estratègic que marca el full de ruta amb el 56% de vots a favor. La resta del vot ha quedat repartit entre el 19,5% que hi ha votat en contra i el 24% que s'ha abstingut. El document aposta per una Constitució catalana en el marc plurinacional com a via per superar l'actual marc estatutari.

El text aprovat també proposa un pacte de claredat al Parlament que inclogui un referèndum vinculant i que obri un "nou pacte d'Estat". El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha defensat que la Constitució catalana s'ha de fer de manera participativa i que requereix una reforma de la Constitució espanyola.

Mena ha explicat que la proposta dels comuns és una "carta de voluntats dels catalans que d'alguna manera reconegui Catalunya com a subjecte polític i com a nació i que blindi les competències". Així mateix, ha afegit que la Constitució catalana ha de blindar els drets socials. 

Per la seva banda, el coordinador general de Catalunya en Comú, Ramón Arnabat, ha dit que la Constitució catalana s'ha de fer "de forma participativa i no ha de ser elaborada per les elits". Poder impulsar aquesta Constitució catalana també requereix, segons els comuns, una reforma de la Constitució espanyola, un nou sistema de finançament i una Hisenda pròpia.

Pacte de claredat

L'altra proposta estrella dels comuns en l'àmbit nacional és un pacte de claredat impulsat pel Parlament. Segons el document aprovat, "una proposta que possibiliti un pacte d'àmplies majories a Catalunya i obri el camí cap a un nou pacte d'Estat". Segons es diu en el text aprovat, els pilars d'aquesta proposta haurien de ser: el reconeixement del dret del poble de Catalunya a ser consultat de forma vinculant sobre el futur polític per la via del referèndum, la necessitat de majories qualificades per tirar endavant qualsevol modificació en l'estatus polític de Catalunya, la promoció de la via de l'acord bilateral a l'hora d'impulsar qualsevol mena de referèndum i la mobilització ciutadana. Mentre no s'aconsegueixin aquests objectius, els comuns aposten per reclamar les transferències i millores pendents de l'autogovern.

Arnabat ha admès que el partit era conscient que hi havia una "tensió" en l'eix que estableix l'estratègia en l'àmbit nacional, però ha afegit que "dins els matisos i les discrepàncies" s'ha arribat a un consens per aprovar el document.