Carpetada. L’Audiència de Madrid ha confirmat l’arxivament de la querella que va presentar l’expresident del Barça Sandro Rosell per haver estat investigat i perjudicat per la policia patriòtica del PP, a l’anomenada operació Catalunya. A la resolució, comunicada aquest dimarts, el tribunal sosté que la investigació que sol·liciten els advocats de Rosell “està basada en notícies de premsa” -de les quals sosté que "per si mateixes no són prova"- i que és “prospectiva” i, per tant, il·legal. Hi afegeix que la declaració al jutjat del comissari jubilat José Manuel Villarejo, querellat, i que va admetre que es va aprovar aquesta investigació a l'aleshores president del FC Barcelona, malgrat que ell va indicar que no tenia cap relació amb els dirigents de l’independentisme català, no té valor, segons el tribunal, perquè Villarejo està investigat en altres causes i "no és un testimoni objectiu i imparcial".

La secció 2 de l’Audiència de Madrid també treu valor als àudios aportats, on es confirma  l’assenyalament de Sandro Rosell, que va estar 21 mesos en presó preventiva, acusat de blanqueig de capitals, causa de la qual va ser absolt. I sosté que la llei 11/2002 “atribueix respectivament als cossos policials i al CNI funcions d'investigació en el marc de la prevenció de delictes i de la defensa de la integritat territorial”, mentre no s'envaeixi la intimitat de les persones i el secret de les seves comunicacions.

 

Interrogatoris

El titular del jutjat d’instrucció 13 de Madrid va fer unes mínimes diligències, com exigeix la llei, abans de tancar la causa per la querella de Rosell. El magistrat va interrogar com a investigat Villarejo i també l'exinspector Antonio Giménez Raso i l'inspector de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) Alberto Estévez. Cap d'ells no va admetre cap irregularitat i tots dos agents es van desvincular de saber res de Villarejo.

Els advocats de Rosell, encapçalats per Pau Molins, van demanar al jutge que analitzés els àudios, així com l’agenda de Villarejo, i les notes informatives, recopilades fa poc per ElNacional.cat en la investigació sobre els Papers secrets de l’operació Cataluya, en els quals es confirma la investigació policial a Rosell sense que hi hagi indicis reals. Res. El magistrat va tancar la causa el novembre passat, que ara ha ratificat l’Audiència de Madrid.

L'exconseller Giró, també

La querella de Sandro Rosell segueix el mateix camí que la de l’exconseller d’Economia, Jaume Giró (Junts), per l’operació Catalunya. El novembre passat, l’Audiència de Madrid va ratificar la decisió del titular d’instrucció 11 de Madrid d’arxivar la querella que va presentar Giró el març passat contra l'excomissari José Manuel Villarejo; l'exministre Jorge Fernández Díaz; la mà dreta del ministre, Francisco Martínez, i l’exministra i exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. El tribunal va sostenir que eren simples sospites i que si fossin fets delictius haurien prescrit.

L'advocat de l'exconseller, Jordi Pina, va recordar que hi havia proves i àudios per investigar aquest espionatge polític, i que va afectar polítics de Convergència, però també la vida privada de Giró, que llavors, l’any 2012, no tenia cap càrrec polític, i va lamentar que cap tribunal espanyol no ho vulgui aclarir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!